PRETRAGA

Vesti

Srbija u uslovima svetske ekonomske krize

 • 18/11/2008 11:27
 • Pregleda: 249

Beograd, 18.novembar - Efekti svetske ekonomske krize pocinju sve ozbiljnije da se prelivaju i na privredu Srbije. Mada deo strucne javnosti veruje da i kod nas drava treba da se postavi zastitnicki prema velikim sistemima, da u njih poput onoga sto se desava u delu Evrope, a pre svega u SAD, ubrizgava dodatna sredstva, vecina ekonomista veruje da Srbija mora da sacuva segment malih i srednjih preduzeca i da obrati vecu paznju na njihov opstanak.

Pročitaj više

POTEZI KOJI VRACAJU DEPOZITE U BANKE

 • internet
 • 21/08/2008 09:27
 • Pregleda: 279

Beograd, 21.avgust - Dr Zvonko Gobeljic o najavljenim merama Vlade protiv globalne ekonomske krize POTEZI KOJI VRACAJU DEPOZITE U BANKE Drzava ce povecati garanciju za stednju sa 3.000 na 50.000 evra po jednom ulogu i privremeno ukinuti porez na devizne stedne uloge od 20 odsto. Takodje, bice ukinut i porez na kapitalnu dobit, kao i porez na prenos apsolutnih prava kod hartija od vrednosti. Najavljeno poskupljenje impulsa u fiksnoj telefoniji za 100 odsto bice odlozeno do kraja ove godine. Vlada je donela odluku da gas ipak poskupi, ali ce gra?ani deo racuna mo?i da plate na rate. Set ovih mera juce je u Privrednoj komori Srbije najavio premijer Mirko Cvetkovic. Predstavljajuci nove poteze Vlade za ublazavanje efekata svetske finansijske krize, Cvetkovic je najavio da je odluka o povecanju iznosa osiguranog depozita doneta na predlog Evropske komisije i da ce ukoliko bude bilo potrebe naknadno biti razmatrano podizanje osiguranog stednog uloga i na 100.000 evra.

Pročitaj više

Professor Mica Jovanovic was giving a serial of lectures in Venezuela

 • 12/12/2007 11:30
 • Pregleda: 343

Professor Mica Jovanovic was giving a serial of lectures in Venezuela

Pročitaj više

USVAJANJE BUDZETA MOZE SNIZITI KAMATE

 • 24/05/2007 15:38
 • Pregleda: 719

Ekonomista dr Zvonko Gobeljic o posledicama cinjenice da se drzavna kasa konacno nece privremeno finansirati
USVAJANJE BUDZETA MOZE SNIZITI KAMATE Vlada Srbije danas je usvojila izmene i dopune Zakona o budzetskom sistemu, kojim se privremeno finansiranje korisnika budzetskih sredstava zakljucuje sa 30. junom.


Potpredsednik Vlade Srbije Bozidar Djelic izjavio je, na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, da ce budzet za 2007. godinu biti usvojen do kraja juna.


"Izmenama ovog zakona Vlada vraca finansiranje drzave u zakonske okvire", kazao je Djelic, i dodao da ce, sa istim ciljem, sutra na sednici Vlade biti usvojene i izmene Uredbe o privremenom finansiranju.


Potpredsednik je dodao da je, takodje, zbog boljeg kreiranja budzeta i kontrole njegove realizacije, Sektor za planiranje budzeta izmesten iz Trezora kako bi se "sprecio eventualni sukob interesa".


Ekonomisti pozdravljaju cinjenicu da Srbija k

Pročitaj više

Osiguranje je investicija, a ne trosak

 • internet
 • 01/11/2005 10:36
 • Pregleda: 297

Beograd 1.novembar - Zakon o osiguranju koji je Srbija dobila prosle godine uneo je velike promene na trzistu osiguranja. Osim sto je povecana visina minimalnog osnivackog kapitala za osiguravajuca drustva, NBS je proglasena za nadzorni organ celog finansijskog sistema, pa i osiguravajucih kuca. Mislim da je to odlicno resenje, smatra dr Zvonko Gobeljic, predsednik Upravnog odbora Polis osiguranja iz Beograda. Osiguravajucim drustvima iz Srbije pruzena je mogucnost da svoja sredstva mogu plasirati na finansijskim trzistima u inostranstvu,a kod poslova zivotnog osiguranja, podseca on, dozvoljeno je izrazavanje visine osigurane sume u evrima.

Pročitaj više

Svest o vaznosti osiguranja se gradi

 • 06/06/2005 13:31
 • Pregleda: 343

Beograd, 06. jun - Prosle godine, kada je Srbija dobila novi zakonski okvir kojim se regulise trziste osiguranja u nasoj zemlji, zemlje Evropske unije imale su preko 5.000 osiguravajucih kusa. To jasno pokazuje u kojoj meri je nase trziste osiguranja nerazvijeno u odnosu na ostatak Evrope, kaze dr Zvonko Gobeljic, predsednik Upravnog odbora Polis osiguranja.

Pročitaj više

Povodom donosenja Zakona o osnivanju Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita

 • internet
 • 07/05/2004 11:15
 • Pregleda: 285

BEOGRAD, 7.maj - Osnivanje Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, koja ce deliti rizik sa bankama, trebalo bi, dugorocno gledano, gradjanima da omoguci da lakse do?u do krova nad glavom. Ali, bankari ukazuju da cena zajma nece tako lako pasti, a predvidjena kamata od devet odsto je i dalje visoka za prosecnu porodicu u Srbiji. Izvor: B92

Pročitaj više

RAZGOVOR SA DR ZVONKOM GOBELJICEM

 • internet
 • 05/02/2004 09:54
 • Pregleda: 1951

BEOGRAD, 8.februar - RADIMO NA VRACANJU POVERENJA U BANKE Dr Zvonko Gobeljic, direktor Vojvo?anske banke u Beogradu ne spade u tipicne srpske menadzere. Za razliku od stereotipa da za uspesnost u rukovodjenju nije vazno iza sebe imati snaznu porodicu, dr Gobeljic kaze da je bas porodica za njega stub svakog uspeha i inspiracija svakog posla.

Pročitaj više