PRETRAGA

18 GODINA OD POČETKA POVRATKA RASELJENIH U OSOJANE

 • rtvpuls
 • 11/08/2019 07:49
 • Pregleda: 52
 • http://rtvpuls.com/vesti/18_godina_od_pocetka_povratka_raseljenih_u_osojane/24725
 • OSOJANE, 11.avgust - U Osojanu se danas obeležava osamnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju.
   
  Obeležavanje će započeti Svetom arhijerejskom liturgijom u 08:00 koju će služiti episkop raško-prizrenski Teodosije u obnovljenoj crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Osojanu.
   
  Za 09:30 zakazana je šetnja porodica žrtava, zvaničnika, predstavnika lokalnih samouprava i građana od crkve do centra sela gde je postavljena spomen ploča sa imenima ubijenih i otetih Srba na teritoriji Opštine Istok tokom ratnih dešavanja na KiM-u.
   
  Nakon toga biće održan skup na platou ispred ove crkve tokom kojeg će se obratiti zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev, predsednik Udruženja „Kosmetski stradalnici“, Nataša Šćepanović, i predsednik Privremenog organa Opštine Istok, Mališa Đurić.
   
  U sklopu ovog programa, nastupiće i hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i hor „Simonida“ iz Gračanice.
   
  Osojane predstavlja jedan od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece.
   
  Organizatori ovogodišnjeg obeležavanja su Dom kulture „Gračanica“, Udruženje „Kosmetski stradalnici“ i i Privremeni organ Opštine Istok uz podršku Kancelarije za KiM.
   
  Izvor: Kossev