PRETRAGA

20 MESTA U SKUPŠTINI KOSOVA ZA MANJINE

 • 20/05/2014 14:32
 • Pregleda: 450
 • http://rtvpuls.com/vesti/20_mesta_u_skupstini_kosova_za_manjine/4303
 • PRIŠTINA, 20.maj - Manjinskim zajednicama garantovano je 20 poslaničkih mesta u skupštini Kosova posle izbora 8. juna -10 za Srbe i 10 za ostale, piše prištinska "Tribuna".Srpski predstavnici su, međutim, uvereni da mogu da dobiju i više mandata ako odziv njihovih glasača bude veliki.Prašina koja se podigla pre raspuštanja skupštine Kosova oko rezervisanih mesta za manjinske zajednice ocekuje se da se ponovo vrati u izborno vreme i to zbog činjenice da kod prištinskih vlasti postoje nesuglasice oko garantovanih mesta, navodi "Tribuna".Jedan neimenovani kosovski zvaničnik rekao je listu da, dok jedna strana smatra da će manjinska zajednica nakon izbora imati tačno 20 mesta, druga strana je ubeđena da ova zajednica može da dobije i više mandata nego 20 ako učešće manjinskih građana bude veliko. "Dispozitiv koji određuje pitanje garantovanih mesta sada je počeo da se interpretira dvosmisleno. Ovo će u narednim danima doneti glavobolju obzirom da pripadnici srpske zajednice koji su sada već počeli da se mobilišu za izbore, insistiraće da dobiju više nego 10 garantovanih mesta", rekao je taj neimenovani prištinski zvaničnik.
  U Ahtisarijevom planu, koji je i temelj ustava Kosova, manjinskim zajednicama je data mogućnost za predstavljanje u skupštini Kosova, iako ne dobijaju mandate slobodnim glasanjem, objasnio je on.Prema njegovim rečima, za prva dva mandata je određeno da im se pored 20 garantovanih mesta daju i mandati dobijani glasanjem, ali ovo je vredelo samo za dva mandata i ne za više.Ovaj zvaničnik je mišljenja da, ako se Srbima daje mogućnost da dobijaju više nego 10 mesta u skupštini, onda bi se desila "najveća diskriminacija albanskoj zajednici kao većini na Kosovu"."Albanci ni u kakvim oklnostima ne mogu da imaju više od 100 mesta u skupštini. Zbog toga, ako Srbi pretenduju da dobiju 20 mesta, automatski se Albancima ukida 10 mesta iz kvote od 100 mesta", rekao je on."Skupština ima 120 poslanika biranih tajnim glasanjem na osnovu otvorenih lista. Mandati se u skupštini dele između svih partija, koalicija, građanskih inicijativa i nezavisnih kandidata u skladu sa validnim glasovima. U okviru ovoga 20 od 120 su garantovana mesta za predstavljanje nevećinskih zajednica na Kosovu", kaže se u ustavu Kosova.
  U Ahtisarijevom planu bilo je određeno da "nakon dva izborna ciklusa partije, koalicije, inicijative nezavisni kandidati koji su se izjasnili da predstavljaju srpsku zajednicu imaće broj mandata u skupštini Kosova putem otvorenih izbora minimum 10 garantovanih mesta ako je broj mandata manji nego 10".Izvor: B92.
   


  PULS NARODA