PRETRAGA

POTEZI KOJI VRACAJU DEPOZITE U BANKE

 • internet
 • 21/08/2008 09:27
 • Pregleda: 597
 • http://rtvpuls.com/vesti/POTEZI%20KOJI%20VRACAJU%20DEPOZITE%20U%20BANKE/13763
 • Dr Zvonko Gobeljic o najavljenim merama Vlade protiv globalne ekonomske krize
  POTEZI KOJI VRACAJU DEPOZITE U BANKE

  Drzava ce povecati garanciju za stednju sa 3.000 na 50.000 evra po jednom ulogu i privremeno ukinuti porez na devizne stedne uloge od 20 odsto. Takodje, bice ukinut i porez na kapitalnu dobit, kao i porez na prenos apsolutnih prava kod hartija od vrednosti. Najavljeno poskupljenje impulsa u fiksnoj telefoniji za 100 odsto bice odlozeno do kraja ove godine. Vlada je donela odluku da gas ipak poskupi, ali ce gradjani deo racuna moci da plate na rate.


  Set ovih mera juce je u Privrednoj komori Srbije najavio premijer Mirko Cvetkovic. Predstavljajuci nove poteze Vlade za ublazavanje efekata svetske finansijske krize, Cvetkovic je najavio da je odluka o povecanju iznosa osiguranog depozita doneta na predlog Evropske komisije i da ce ukoliko bude bilo potrebe naknadno biti razmatrano podizanje osiguranog stednog uloga i na 100.000 evra.


  Ekonomisti ocenjuju da su ove mere dosle u pravom trenutku, jedne se odnose na vracanje poverenja u bankarski sistem, dok druge treba da ublaze udar na budzet gradjana.


  • Slicnu meru povecanja garantovanog uloga vec je primenio deo drzava Evropske unije. Verujem da ce ova mera doprineti smirivaju tenzija oko nesigurnosti depozita, a koje izuzeto stete srpskom bankarskom sektoru. Vracanje depozita u banke je kljucno za stabilnost zemlje, a pre svega za njen finansijski sistem, kaze bivsi direktor Vojvodjanske banke, dr Zvonko Gobeljic.

  On naglasava da ce najavljenim potezom Vlada poslati poruku grdjanima i privredi da je bankarski sektor u Srbiji potpuno siguran, kao i njihovi ulozi u njima.

  Dr Gobeljic, kao odlican potez u kontekstu podsticaja stednje vidi najavu premijera Cvetkovica da ce Vlada ukinuti porez na kamatu za devizne stedne uloge.


  • Iako je u pitanju privremena odluka koja ce trajati do kraja naredne godine sigurno je da ce stimulisati i gradjane i privredu da ulazu. Smanjenje rizika, uz izuzetan prinos koji u nekim bankama ide i do 8 odsto i to bez poreskog opterecenja svakako ce povecati nivo stednje u Srbiji, naglasava dr Gobeljic.

  • Privremeno ce, do kraja 2012. godine, biti ukinut i porez na kapitalnu dobit, kao i porez na prenos apsolutnih prava kod hartija od vrednosti. Porez na kapitalnu dobit iznosi 20 odsto i placa se na razliku izmedju prodajne i kupovne cene akcija, dok se porez na prenos apsolutnih prava placa kod prodaje akcija gde se obracunava 0,35 odsto.