PRETRAGA

Srbija u uslovima svetske ekonomske krize

 • 18/11/2008 11:27
 • Pregleda: 567
 • http://rtvpuls.com/vesti/Srbija%20u%20uslovima%20svetske%20ekonomske%20krize/14202
 • Dr Zvonko Gobeljic, dugogodisnji direktor Vojvodjanske banke


  Vazne su mere za ocuvanje malih preduzeca

  Efekti svetske ekonomske krize pocinju sve ozbiljnije da se prelivaju i na privredu Srbije. Mada deo strucne javnosti veruje da i kod nas drzava treba da se postavi zastitnicki prema velikim sistemima, da u njih poput onoga sto se desava u delu Evrope, a pre svega u SAD, ubrizgava dodatna sredstva, vecina ekonomista veruje da Srbija mora da sacuva segment malih i srednjih preduzeca i da obrati vecu paznju na njihov opstanak.


  • Mala i srednja preduzeca mnogo su fleksibilnija, ona se mnogo lakse od velikih sistema prilagodjavaju raznim promenama na trzistu, od navika potrosaca pa do globalnih uslova poslovanja, objasnjava dr Zvonko Gobeljic.

  • Dr Gobeljic podseca da je sektor malih i srednjih preduzeca u prethodnim godinama pokazao da predstavlja vazan cinilac privrednog rasta Srbije.
   • Rast sektora malih i srednjih preduzeca,pa, jednim delom, i njihov opstanak u narednom period odredjeni su mogucnostima finansiranja iz povoljnih izvora.Njihov ogranicen pristup izvorima finansiranja na trzistu novca mogao bi biti poguban za citav sektor, a posledicno i za mogucnost privrednog rasta Srbije. Verujem da bi ekonomski deo Vlade ovo morao da ima na umu pri formulisanju mera i strategije borbe sa posledicama svetske ekonomske krize.

   Ovaj, nekadasnji bankar i ekonomista podseca da u Evropskoj uniji najveci broj firmi cine mala i srednja preduzeca.


   • Svega jedan odsto od ukupnog broja kompanija u Evropskoj uniji su veliki sistemi sa preko 500 zaposlenih. Pri tom, od ukupno oko 200 miliona firmi u Evropskoj uniji, preko 90 odsto su takozvana mikropreduzeca, koja imaju do deset radnika. Prema podacima Eurobarometra iz prosle godine upravo su ona glavni izvor zaposljavanja i motor evropskih privreda, podseca dr Gobeljic.