PRETRAGA

USVAJANJE BUDZETA MOZE SNIZITI KAMATE

 • 24/05/2007 15:38
 • Pregleda: 1025
 • http://rtvpuls.com/vesti/USVAJANJE%20BUDZETA%20MOZE%20SNIZITI%20KAMATE/14094
 • Ekonomista dr Zvonko Gobeljic o posledicama cinjenice da se drzavna kasa konacno nece privremeno finansirati
  USVAJANJE BUDZETA MOZE SNIZITI KAMATE Vlada Srbije danas je usvojila izmene i dopune Zakona o budzetskom sistemu, kojim se privremeno finansiranje korisnika budzetskih sredstava zakljucuje sa 30. junom.


  Potpredsednik Vlade Srbije Bozidar Djelic izjavio je, na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, da ce budzet za 2007. godinu biti usvojen do kraja juna.


  "Izmenama ovog zakona Vlada vraca finansiranje drzave u zakonske okvire", kazao je Djelic, i dodao da ce, sa istim ciljem, sutra na sednici Vlade biti usvojene i izmene Uredbe o privremenom finansiranju.


  Potpredsednik je dodao da je, takodje, zbog boljeg kreiranja budzeta i kontrole njegove realizacije, Sektor za planiranje budzeta izmesten iz Trezora kako bi se "sprecio eventualni sukob interesa".


  Ekonomisti pozdravljaju cinjenicu da Srbija konacno dobija budzet za ovu godinu.To ce svakako uticati na stavove medjunarodnih investitora o nasoj zemlji, obzirom da je makroekonomski aspekt svake drzave, a posebno male, otvorene ekonomije kakva je Srbija, vrlo vazan.


  Verujem da ova odluka, u nekom narednom periodu moze doneti i da se smanje kamate, zbog manjeg rizika zemlje, objasnjava poznati ekonomista dr Zvonko Gobeljic.


  Ne treba zaboraviti da u sadasnjim uslovima, rizik zemlje u ukupnoj kamatnoj stopi cini i do 25 odsto. Svaki nagovestaj pune makroekonomske stabilnosti spusta cenu tog rizika. Prva vladina Uredba o privremenom finansiranju iz budzeta za 2007. godinu doneta je 21. decembra 2006. godine, jer je zbog raspisanih parlamentarnih izbora vec bila raspustena Skupstina Srbije, koja nije mogla da usvoji Zakon o budzetu za 2007. godinu. Uredba je prema Zakonu o budzetskom sistemu imala zakonski rok vaznosti od najvise 90 dana, dakle do 31. marta, a sredstva su mogla da iznose najvise jednu cetvrtinu rebalansiranog budzeta iz 2006.godine, sto je Vlada Srbije i predvidela sumom od oko 131 milijarde dinara. Posto pred kraj roka obuhvacenog tom Uredbom nova vlada Srbije i parlament jos nisu bili konstituisani, tadasnja "tehnicka" vlada donela je 29. marta novu Uredbu o privremenom finansiranju iz budzeta za period januar/jun 2007. godine. Tom Uredbom prihodi drzavne kase bili su planirani na oko 260,6 milijardi dinara, a rashodi na oko 239,7 milijardi dinara.