PRETRAGA

PRIŠTINA NE DA LEKOVE ZA BOLNICU

 • r.micanovic
 • 14/05/2014 09:43
 • Pregleda: 447
 • http://rtvpuls.com/vesti/____pristina_ne_da_lekove_za_bolnicu_/4276
 • KOSOVSKA MITROVICA, 14.maj - Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici optužio kosovske vlasti da zaplenom lekova za bolnicu u severnoj Mitrovici mogu izazvati katastrofu.
  Milan Ivanović je na konferenciji za novinare u Zdravstvenom centru upozorio da, "ako vozilo sa lekovima koje se nalazi u južnom delu grada, ne bude dovezeno u bolnicu, humanitarna kriza može da preraste u humanitarnu katastrofu".
  "U vozilu je 150 boca albumina za mesec dana i reagensi za potrebe transfuzije bez kojih se ne mogu raditi određene analize krvi", rekao je Ivanović.
  "Ovo nije prvi put da se lekovi zaplenjuju, a namera kosovskih institucija jeste da otežaju i onemoguće lečenje srpskih pacijenata na severu, kao što su to uradili u drugim delovima KiM", rekao je Ivanović i naglasio da ovaj problem počinje sa uspostavljanjem kosovske carinske službe na administartivnim linijama između KiM i centralne Srbije.
  Direktor Zdravstvenog centra rekao je da su o svemu obavešteni nadležni u ministarstvima Srbije, Fondu za zdravstveno osiguranje i Kancelariji za KiM, a u rešavanje problema aktivno je uključen i oficir za vezu Vlade Srbije s Prištinom Dejan Pavićević.
  "Dogovoreno je da se u narednih nekoliko nedelja dopremi veća količina lekova na humanitarnoj osnovi kako bi se problem ublažio", rekao je Ivanović.
  Ivanović je rekao i da je od predstavnika vlasti u Beogradu dobio uveravanje da je u Briselu dogovoreno da se lekovi i sanitetski materijal dopremaju bez teškoća, ali da "prištinska strana to ne poštuje".
  Oficir za vezu s Prištinom Dejan Pavićević, koji je posetio Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici, rekao je da je u Briselu dogovoreno nesmetano snabdevanje lekovima i da se preduzimaju sve mere kao bi se stvorili uslovi za nesmetan rad bolnice.
  "Ovo je pitanje koje se prvi put ozbiljno i sistematski rešava, uključeni su Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje svih zdravstvenih ustanova na KiM", rekao je Pavićević.
  On je izrazio nadu da će problem sa snabdevanjem lekova biti trajno rešen i da se neće ponavljati. "Želim da verujem da ovo nije planski, da je to akt pojedinca ili nesporazum i da ne postoji namera da se sistematski ugrožava zdravlje jednog naroda, a ako je tako, onda imamo ozbiljan problem", rekao je Pavićević.
  Pre nekoliko dana službenici Kosovske carinske služe oduzeli su lekove vredne oko milion dinara i odneli ih u južni deo Kosovske Mitrovice. Dobavljaču su oduzeli ličnu kartu, saopštili mu da za navodni carinski prekršaj treba da plati 2.800 evra i da će lekovi biti oduzeti. Izvor: Beta

   


  PULS NARODA