PRETRAGA

RSE: OPTUŽNICA PROTIV TAČIJA UVOD U TRANZICIJU VLASTI

 • r.micanovic
 • 30/06/2020 10:06
 • Pregleda: 44
 • http://rtvpuls.com/vesti/__rse:_optuznica_protiv_tacija_uvod_u_tranziciju_vlasti/29398
 • PRIŠTINA, 30.jun - Predsednik Kosova Hašim Tači pokazao je da ima cilj da održi trenutnu funkcionalnost države i njenih institucija, kažu politički analitičari na Kosovu, piše Radio Slobodna Evropa.

  Međutim, navodi RSE, oni imaju različite stavove o Tačijevim izjavama da će, ukoliko optužnica Specijalnog tužioca protiv njega bude potvrđena, podneti ostavku, kao i o njegovom zahtevu za političko jedinstvo na Kosovu.

  "Zakasneli" zahtev za političkim jedinstvom

  Politički analitičar i direktor Balkanske grupe za politiku Naim Rašiti rekao je za Radio Slobodnu Evropu da je predsednik Tači izrazio spremnost da se suoči sa ovim izazovom, ali i potrebu za snažnom političkom koordinacijom u cilju odražavanja stabilnosti institucija na Kosovu.

  "Ovo je stvaranje lagane tranzicije i možda konačno razmišljanje o nekim velikim strateškim rešenjima, strateškim odlukama za budućnost Kosova. Naravno, sada je na predsedniku i svima drugima koji imaju pravo da odgovore na sve te procese, da olakšaju prenos vlasti i da se izbore za javnu politiku, sve dok se ne donese odluka (Specijalnog) suda ", rekao je Rašiti.

  Dodao je da je predsednik trenutno povređen vestima da je protiv njega podignuta optužnica, ali smatra da bi Tači trebalo da se povuče iz javnosti.

  Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Prištini Vigan Ćoroli, rekao je za RSE da je Tači zakasnio sa zahtevom za političko jedinstvo.

  "Njegov zahtev za političko jedinstvo i njegov zahtev da se u Prištini premijer Albanije Edi Rama sastane sa svim političkim liderima, uz zahtev za objedinjavanje političke scene, je zakasnio. Već imamo vladu Kosova, koja zavisi od glasova Srpske liste. I ranije se videlo da je predsednik Tači direktno uključen u formiranje te vlade ", naglasio je Ćoroli.

  Rašiti: Tači neće biti deo dijaloga

  Oba politička analitičara podsećaju da Kosovo ima predsednika protiv kog je podignuta optužnicu za ratne zločine, a koja bi trebalo da bude potvrđena ili odbijena od strane Specijalizovanih komora u naredna četiri meseca. Ali, uprkos epilogu, prema njima, ova situacija će uticati na instituciju predsednika, ali i na proces dijaloga sa Srbijom, koji će biti nastavljen.

  Rašiti je mišljenja da bi najbolje bilo da Tači podnese ostavku pre sudske odluke, jer on više neće biti deo bilo kakvog dijaloga.

  "Sastanci u Beloj kući i sastanak u Parizu, najavljen za drugu nedelju jula, održaće se bez predsednika “, naglasio je Rašiti.

  Koroli smatra da je jedina mogućnost da ga EU isključi iz komunikacije i kontaktira samo Skupštinu i Vladu Kosova.

  "Tači je bio duboko umešan u problematiku sa američkom administracijom u vezi sporazuma sa Srbijom. Verujem da će ovaj proces biti zaustavljen. Očekuje se da će, najverovatnije, biti ekskomuniciran od dela sveta zbog optužnice. Naravno, centralna institucija krivičnog zakona je pretpostavka nevinosti, ali u diplomatiji ovakve stvari imaju posledice", naveo je Ćoroli.

  Politički analitičari su naveli da u budućnosti ostaje da se vidi kakav će biti format dijaloga između Srbije i Kosova i da li će ga predstavljati predsednici ili premijeri.

  Prema njima, u idealnom slučaju Kosovo bi trebalo da ima novog i moćnog predsednika, imenovanog konsenzusom u skupštini, koji bi zajedno sa premijerom išao na sastanke u okviru dijaloga.

  Kancelarija specijalizovanog tužioca sa sedištem u Hagu 24. aprila podigla je optužnicu sa deset tačaka u kojoj su Tači, predsednik Demokratske stranke Kosova Kadri Veseli i "drugi" optuženi za niz zločina protiv čovečnosti i ratne zločine.
  Izvor: Kosovo Online/RSE
   


  PULS NARODA