PRETRAGA

AMBASADA SAD U PR OBJAVILA IZVEŠTAJ O TERORIZMU NA KOSOVU

 • r.micanovic
 • 30/06/2020 08:36
 • Pregleda: 51
 • http://rtvpuls.com/vesti/_ambasada_sad_u_pr_objavila_izvestaj_o_terorizmu_na_kosovu/29396
 • PRIŠTINA, 30.jun - Ambasada SAD u Prištini objavila je izveštaj o terorizmu za 2019. godinu na Kosovu, u kome se, između ostalog, navodi da je Kosovo unapredilo zakonodavstvo za procesuiranje pojedinaca, za koje se sumnja da su izvršili terorističke aktivnosti, uz ocenu da nedostaje primena zakona, prenosi Koha.

  "Kosovski pravni okvir dovoljan je da se pojedinci osumnjičeni za vršenje ili podržavanje terorističkih aktivnosti tuže, ali nedostaje primena. To se posebno pokazuje u pogledu kratkih kazni, prevremenim puštanjem iz zatvora i nedostatkom nadzora nakon puštanja na slobodu. Kosovo podržava implementaciju UNSCR 2396 kako bi zaustavilo putovanje terorista i radi na sprovođenju ovog zakona u praksi", navodi se u izveštaju Ambasade SAD u Prištini.

  Kosovo se, kako se dodaje, dosledno bori protiv pretnje terorizma uskom saradnjom sa SAD.

  Kosovo je član Globalne koalicije protiv ISIS-a. Vlada Kosova približava se kraju vremenskog okvira utvrđenog sveobuhvatnom strategijom i priprema novu sveobuhvatnu strategiju i akcioni plan za sledeću vladu za 2022-2025, podseća Koha.

  U izveštaju se takođe pominje vraćanje ljudi iz Sirije, uz ocenu da je Kosovo među prvima koje je vratilo veliki broj svojih civila iz zone sukoba.

   "Uz pomoć SAD, 20. aprila, Kosovo je vratilo četiri teroristička borca i 106 članova porodice iz Sirije, postajući prva zemlja koja je vratila veliki broj civila iz zone sukoba. Tri od četvorice osumnjičenih boraca privedena su i zadržana u pritvoru pre suđenja, dok je četvrti pušten, a istražne radnje obavljaju se po propisima za nepunoletne. Žene i deca su se vratili svojim porodicama i zajednici nakon što su ih zadržali 72 sata da procene njihove fizičko i psihičko stanje. Vlada Kosova profesionalno je upravljala povratnicima tokom perioda od 72 sata", dodaje se u izveštaju.

  Iako Vlada Kosova upravlja Sektorom za prevenciju i reintegraciju u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, dodaje se, kapacitet i ograničeni resursi i dalje ometaju sposobnost vlade da pruži adekvatne usluge i pomoć povratnicima. 

  Prema izveštaju koji je objavila Ambasada SAD u Prištini, za 2019. godinu nije bilo prijavljenih terorističkih incidenata na Kosovu.

  "Osnovni sud u Prištini 4. septembra osudio je šest osoba optuženih za planiranje terorističkih napada na Kosovu, Albaniji, Belgiji, Francuskoj i Severnoj Makedoniji, uključujući planirane samoubilačke napade na Kosovu protiv vojnika Kfora, noćnih klubova, Srpske pravoslavne crkve, između decembra 2017. i juna 2018. Glavni okrivljeni osuđen je na 10 godina zatvora, ostali optuženi dobili su manje, ali ipak dovoljne kazne. Ovaj slučaj je nastao kao rezultat višemesečnih operacija kosovske policije i Obaveštajne agencije uz veliku tužilačku i istražnu pomoć SAD, uključujući i praćenje pokušaja kupovine oružja", ocenjuje se u izveštaju.

  Specijalna kancelarija kosovskog tužilaštva je 7. novembra Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini, kako se navodi, podnela optužbe protiv prvog od četiri osumnjičena lica kao teroriste koji su vraćeni iz Sirije u aprilu.

  "Tužioci i istražitelji koriste dokaze sa ratnih linija koju su američke agencije dostavile za osumnjičene borce. Prvi od njih priznao je krivicu za učestvovanje u terorističkoj grupi i osuđen je na četiri godine zatvora, uključujući i vreme zadržavanja u pritvoru. Još jedan osumnjičeni osuđen je10. decembra", navodi se u izveštaju.

  Takođe se naglašava da je Osnovni sud u Prištini 2019. godine prihvatio priznavanje krivice za učešće u terorističkoj organizaciji od strane dve žene koja se vraćala iz Sirije.

  "Osuđene na uslovne kazne žene će izbeći zatvor ako ne izvrše druga krivična dela, redovno ih proverava policija i idu na obavezne psihoterapijske sesije. U novembru su iste kazne izrečene još četiri žene povratnice, a tri žene su osuđene u decembru", ocenjuje se u izveštaju.

  Konstatuje se da je 18. novembra Specijalno tužilaštvo tužilo građanina Kosova zbog podsticanja na terorističko delo nakon što je ta osoba preko društvenih medija objavila otvorenu podršku i slavila teroristički napad u Šri Lanki.

  U izveštaju se pominje i dekret koji je 27. juna kosovski predsednik Hašim Tači doneo, a kojim se obavezuju kosovski instituti za bezbednost da naprave spisak osoba, grupa i organizacija koji su umešani u terorizam i koji će biti podložne restriktivnim merama na Kosovu.

  Tači je naveo da, dok se takav spisak ne kreira, sigurnosne institucije na Kosovu će pratiti EU listu, koja uključuje ogranizaciju "Hezbolah".

  "Borba protiv nasilnog ekstremizma - Strateški plan Kosova (2015-2020) pruža petogodišnju mapu za zaustavljanje povećanja rizika od terorizma pristupom koji uključuje čitavu vladu, naglašavajući kritičnu ulogu svih ključnih aktera i civilnog društva. Primena je u vladinim ministarstvima nejednaka, a izazovi i dalje postoje usled nedostatka kapaciteta i neadekvatnih resursa. Radna grupa iz ministarstava priprema revidiranu strategiju u borbi protiv terorističke radikalizacije i regrutovanja, sa fokusom na reintegraciju povratnika", navodi se u izveštaju.

  Kosovsko Ministarstvo pravde, dodaje se, nastavilo sa sprovođenjem popravnog programa, potpomognutog američkim ekspertima, čiji je cilj jačanje upravljanja teroristima u zatvorima, prikupljanje, analiza i odvajanje obaveštajnih podataka od zatvora u okviru sprovođenja zakona i eventualno upravljanje rehabilitacijom i reintegracijom.

  "Ministarstvo unutrašnjih poslova, Odeljenje za prevenciju i nove integracije, ima novi zadatak da integriše pojedince koji su izdržavali zatvorske kazne zbog optužbi za terorizam, ratne veterane i članove porodica, uključujući finansiranje lečenja i pomoći u mentalnom zdravlju u pristup socijalnim uslugama, ali pati od malo zaposlenih i nedovoljno finansiranja", navodi se u izveštaju.

  Takođe se pominje da su kosovske organizacije nastavile saradnju kroz Mehanizme za državnu podršku u okviru Globalnog privatnog fonda koji podržava borbu protiv lokalnog radikalizma i napora za regrutovanje u ugroženim zajednicama.
  Izvor: Kosovo Online/Koha ditore
   


  PULS NARODA