PRETRAGA

BEZ ODGOVORNOSTI ZA PALJENJE JARINJA

 • r.micanovic
 • 26/06/2013 10:15
 • Pregleda: 305
 • http://rtvpuls.com/vesti/_bez_odgovornosti_za_paljenje_jarinja__/1966
 • BEOGRAD, 26.jun - Beograd i Priština dogovorili su se da u sklopu briselskog sporazuma budu amnestirana dela vezana za narušavanje ustavnog poretka, udruživanja i ometanja službenih lica, što praktično znači da niko ko je radio u institucijama Srbije na Kosovu i Metohiji neće potpadati pod bilo kakav krivični zakon, kao ni učesnici demonstracija i barikada, piše "Blic".
  U Briselu je dogovoreno da bude amnestirano 71 delo, a beogradski pregovarači su insistirali na što većem broju dela kako se ne bi ponovio scenario iz Hrvatske, gde su protiv Srba podizane optužnice samo zato što su bili zaposleni u policiji ili nekoj drugoj službi, navodi beogradski dnevnik.
  "Amnestirana će biti sva dela vezana za narušavanje ustavnog poretka, udruživanje, ometanje kretanja službenih lica, ali i neplaćanja komunalija", piše "Blic" u tekstu pod naslovom "Bez odgovornosti za paljenje Jarinja".
  Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas da su Beograd i Priština u Briselu usaglasile načela amnestije koje treba da donesu prištinske vlasti i da je bilo važno sprečiti eventualne namere da se ta amnestija "izigra".
  "Definisana su razna dela za koja će biti izvršena amnestija, ali od svega toga je važnije to da smo na ovom sastanku definisali da ne postoji bilo kakva politička namera da se ide na represiju prema srpskom stanovništvu", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.
  On je naveo da se juče razgovaralo ceo dan i da je bilo važno definisati sva dela za koja amnestija važi, jer je srpska strana želela da spreči da neko "izigra amnestiju"
   

  Izvor: BLIC