PRETRAGA

ĐURIĆ KVINTI: I DALJE ĆEMO SE RUKOVODITI SVOJIM INTERESIMA

 • r.micanovic
 • 13/08/2019 14:27
 • Pregleda: 127
 • http://rtvpuls.com/vesti/_djuric_kvinti:_i_dalje_cemo_se_rukovoditi_svojim_interesima/24758
 • BEOGRAD, 13.avgust - Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić održao je vanrednu konferenciju za novinare povodom oštrog saopštenja zemalja Kvinte.

  Srbija će nastaviti i dalje da se rukovodi sopstvenim interesima, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić povodom saopštenja Kvinte.

  Đurić je istakao da se ne mogu u istu ravan stavljati oni koji krše CEFTA sporazum i oni koji se brane od protivpravnog članstva dela svoje teritorije u međunarodnim organizacijama.

  "Ne može biti veštačke uravnilovke jer nije isto kada se neko brani od protivpravnog članstva u međunarodnim organizacijama i kada neko krši CEFTA sporazum i međunarodne ugovore", rekao je Ðurić na vanrednoj konferenciji za novinare.

  Ðurić je rekao da je za Srbiju sporno i to što se u saopštenju jasno vidi kakav ishod žele zemlje Kvinte i kakvom će ishodu težiti i kakav će pritisak vršiti.

  "Dijalog može da se nastavi, ali iz saopštenja zemlje Kvinte pokušavaju da izjednače kršenje sporazuma Prištine i veštačko stvaranja uranilovke. Sa jedne strane imate kršenje CEFTA sporazuma, dok se sa druge strane Srbiji sputava što pokušava da spreči priznanje Kosova. Nije Srbija ta koja je opet inicirala članstvo u Interpolu, UNESCO, sve to su radile i rade Prištinske institucije koje svojim agresivnim delovanjem dovode da Srbija mora da se brani i u tome je uspešna", rekao je Marko Đurić.

  "Ako od Srbije tražite da prestane da lobira za očuvanje svog integriteta i suvereniteta, a ne tražite od Prištine da to radi, onda je potpuno jasno da je za vas željeni ishod dijaloga puno prihvatanje bez da se Srbija žali. Srbija je primila k znanju ovo saopštenje, kao i da smo spremni da nastavimo dijalog kada ukinu takse. Jasno i glasno ću reći, ne može biti uranilovke koja nije zasnovana na principu prava i zakona. Iz ovoga se vidi kakav bi svi oni zajedno ishod voleli da vide iz ovog saopštenja. Veoma važna poruka za naš narod, briga države Srbije neće biti manja, konsolidovana privreda i diplomatija doprineće da se u budućnosti rezultati za srbe budu dobri", rekao je on.

  Zemlje Kvinte pozvale su Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog i istakle da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.
  Izvor: B92, Tanjug


  PULS NARODA