PRETRAGA

" ETNIČKI SUD NA SEVERU MINIRA SUVERENITET KOSOVA "

 • 04/02/2014 13:45
 • Pregleda: 312
 • http://rtvpuls.com/vesti/_etnicki_sud_na_severu_minira_suverenitet_kosova_/3658
 • PRIŠTINA, 04.februar - Vlada Kosova ne treba da prihvati formiranje etničkih sudova na severu Kosova, jer oni miniraju suverenitet Kosova u tom delu zemlje, izjavio je danas bivši rukovodilac pravne kancelarije UNMIK-a Borg Olivije."Neprihvatljivo je da postoji odvojeni osnovni sud koji će zadovoljavati potrebe samo četiri opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova. On će ozbiljno minirati suverenitet Kosova", rekao je bivši savetnik premijera Kosova Hašima Tačija Borg Olivije za današnju Koha ditore.
  Prema njegovim rečima, Vlada Kosova ni u kom slučaju ne treba da prihvati da na severu funkcioniše zaseban Osnovni sud koji će brinuti samo o četiri opštine na severu, jer bi prihvatanjem zahteva Srbije to potpisalo podelu Kosova po etničkim linijama."Vlada ne treba da odustane od osnovnog principa da treba da postoji jedinstveni pravni sistem na Kosovu u koji će biti integrisani svi sudovi u zemlji. Neprihvatljivo je da postoji izdvojeni osnovni sud koj će zadovoljavati potrebe samo četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu", rekao je Olivije.
  VLada Kosova se zalaže da Osnovni sud sa sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice pokriva pored opština sa srpskom većinom i opštine Vucitrn, Srbica i Južna Mitrovica. Kako je najavljeno, pitanje sudstva će biti tema narednog sastanka premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića u Briselu.Izvor: Beta.
   


  PULS NARODA