PRETRAGA

GNJILANSKA GRUPA OSLOBOĐENA ZBOG NEDOSTATKA DOKAZA

 • r.micanovic
 • 15/01/2014 12:52
 • Pregleda: 424
 • http://rtvpuls.com/vesti/_gnjilanska_grupa_oslobodjena_zbog_nedostatka_dokaza__/3525
 • BEOGRAD,15.januar - Apelacioni sud u Beogradu objavio je danas na sajtu obrazloženje presude kojom je pravosnažno oslobodio pripadnike "gnjilanske grupe" OVK optužbi za zločine nad Srbima i nealbancima na području opštine Gnjilane od juna do kraja decembra 1999.
  Tom odlukom potvrđen je oslobađajući deo presude Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom su Fazli Ajdari, Redžep Aliji, Šaćir Šaćiri, Idriz Aliji, Šemsi Nuhiju i Ramadan Halimi oslobođeni od optužbe da su kao saizvršioci izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da su od juna do decembra 1999. do smrti mučili najmanje 80 osoba.
  Istom odlukom, Apelacionog suda je, međutim, zbog nedostatka dokaza preinačen deo presude kojom su Musliju Šefket, Alija Sadik, Aguš Memiši, Faton Hajdari, Ahmet Hasani, Nazif Hasani, Samet Hajdari, Ferat Hajdari, Kamber Sahiti, Selimon Sadiki i Burim Fazliu bili osuđeni za silovanje dve žene.
  Apelacioni sud je u ovom slučaju održao glavni pretres u septembru 2013. i sam izveo ključne dokaze, nakon što je u maju na javnoj sedinci razmatrao žalbe optuženih i tužilaštva za ratne zločine na presudu kojom je 11 pripadnika te grupe bilo osuđeno na ukupno 116 godina zatvora, a šestorica oslobođena optužbi.
  Optuženi su oslobođeni optužbi i pred Odeljenjem za ratne zločine i pred Apelacionim sudom za optužbe da su početkom juna 1999. na teritoriji Gnjilana i njegove okoline naređivali i vršili prema civilnom stanovništvu srpske i nealbanske nacionalnosti i pojedinim pripadnicima albanske nacionalnosti protivzakonita zatvaranja, nečovečna postupanja, mučenja, silovanja, ubistva, telesna povređivanja, nanošenje velikih patnji i pljačkanje imovine stanovništva.
  U osuđujućem delu, za silovanje, prvostepena presuda je preinačena imajući u vidu da su iskazi oštećenih "C1" i "C2" višestruko kompromitovani svim razlikama u iskazima datim pred istražnim sudijom u Nišu, pred istražnim sudijom u tom krivičnom postupku, obavljenim prepoznavanjem, kao i iskazima na pretresu i pred prvostepenim i drugostepenim sudom, navodi Apelacioni sud u obrazloženju.
  - To sve stvara znatnu sumnju koja dovodi u pitanje verodostojnost njihovih iskaza, a u odsustvu drugih dokaza kojima bi se na nesumnjiv način utvrdilo da su upravo navedeni okrivljeni izvršili krivično delo koje im je optužnicom Tužilaštva za ratne zločine stavljeno na teret - navodi Apelacioni sud.
  Apelacioni sud je već jednom ukidao prvostepenu presudu u tom slučaju u decembru 2011.
  Odeljejnje za ratne zlocine Višeg suda u Beogradu osudilo je 19. septembra 2012. 11 pripadnika "Gnjilanske grupe" OVK zbog zločina nad Srbima 1999. u Gnjilanu, a šestoricu optuženih je oslobodilo optužbi.
  Osuđeni su tada proglašeni krivim za silovanje dve zaštićene svedokinje "C1" i "C2" pošto je sud utvrdio da su one silovane svakodnevno, da su tučene, davljene, kao i da su optuženi urinirali po njima nakon silovanja. Izvor: Kurir


  PULS NARODA