PRETRAGA

"GRANICA SA KIM, SAMO BEZ ZASTAVE"

 • r.micanovic
 • 05/09/2014 13:33
 • Pregleda: 454
 • http://rtvpuls.com/vesti/_granica_sa_kim_samo_bez_zastave/4710
 • BEOGRAD, 05.septembar - Novi dogovor o administrativnim prelazima ka KiM trebalo da ubrza transfer ljudi i robe, kaže predsednik Izvršnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  Janjić je za agenciju Beta kazao da će srpska strana to pokušati da predstavi kao veliki uspeh, ali da će se na prelazima graditi terminali kakvi postoje u celoj Evropi, a da praktično na prelazu samo neće biti kosovske zastave.
  "Suštinski, to je jako značajan dogovor. To znači da će se konačno olakšati prelazak granice. To je dogovor kojim će se rešavati problem zemljišta i infrastrukturnih stvari. To će ubrzati i sledeći korak - gradnju puta Niš-Priština", kazao je Janjić.
  On je kazao da to nije administrativni prelaz, kako to prikazuje Vlada Srbije, već granica, jer se i sporazum potpisan 2013. godine zove Sporazum o integrisanom upravljanju granicama.
  "To je granica. I kada se to shvati onda se može razvijati pogranična zona Kuršumlija, može se praviti legalan bisnis i suzbijati ilegalan biznis", kazao je Janjić.
  Janjić je naveo da se na pregovorima najverovatnije razgovaralo i o divljim prelazima, ali da razgovori o tome kome će ići novac sa "granica (naplata taksi i carina) na severnom delu Kosova čekaju premijere".
  Kosovska strana tvrdi, nakon jučerašnjih pregovora u Briselu, da je u Briselu potpisan sporazum o izgradnji stalnih objekata na prelazima Srbije i Kosova i da će montažni objekti biti zamenjeni građevinama od čvrstog materijala, dok srpski pregovarač Dejan Pavićević tvrdi da su samo parafirani planovi za uređenje prelaza i da nije dogovorena izgradnja stalnih objekata. Izvor: Tanjug
   


  PULS NARODA