PRETRAGA

ODLOŽENA RAZMENA OFICIRA ZA VEZU?

 • r.micanovic
 • 28/02/2013 11:58
 • Pregleda: 766
 • http://rtvpuls.com/vesti/_odlozena_razmena_oficira_za_vezu/737
 • BEOGRAD, 28.februar - Biće probijen još jedan rok da počnu sa radom oficiri za vezu između Beograda i Prištine, o čemu su se dogovorili Ivica Dačić i Hašim Tači, pišu Novosti.
  Kako piše ovaj list, oni neće početi sa radom jer još nije utvrđen stepen zaštite koju će oficiri da uživaju.
  Za petak, 1.mart, bilo je "zakazano" da Dejan Pavićević uđe u kancelariju u Prištini, a Ljuzim Peci u Beogradu, ali se to ni ovoga puta neće desiti, jer je razmena ponovo odložena, pošto nije utvrđen stepen zaštite koju će oficiri da uživaju.
  Kosovski Albanci insistiraju na tome da njihov predstavnik u Beogradu dobije "diplomatski status", kako bi i na taj način poručili da je reč o "međudržavnoj razmeni ambasadora".
  Sa druge strane, Beograd se dosledno drži briselskog dogovora po kome oficiri za vezu funkcionišu i rade u okviru misija EU u Beogradu i Prištini i nemaju nikakva diplomatska obeležja.
  Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je za "Novosti" da oficiri za vezu definitivno neće dobiti nikakav diplomatski status koji uživaju ambasadori.
  "Činjenica je da se mora postići dogovor o načinu da se oficiri za vezu formalno zaštite, jer imaju delikatnu ulogu. U tim okvirima smo spremni da razgovaramo. Naravno, nema uspostavljanja nikakvih diplomatskih odnosa", rekao je Dačić.


  Izvor: VEČERNJE NOVOSTI