PRETRAGA

SABETA: KFOR REDOVNO SPROVODI BEZBEDNOSNE PROCENE

 • b.antic
 • 12/08/2019 10:25
 • Pregleda: 115
 • http://rtvpuls.com/vesti/_sabeta:_kfor_redovno_sprovodi_bezbednosne_procene/24742
 • BEOGRAD, 12.avgust  - Bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji je mirna i pod kontrolom, a KFOR je uvek svestan situacije i redovno sprovodi bezbednosne procene, ali nije uključen u borbu protiv terorizma, rekao je portparol KFOR-a Pio Sabeta.

  "Bezbednosna situacija je rezultat mnogih faktora, poput ekonomije, politike, blagostanja… Sve što može da utiče na bezbednosnu situaciju se prati svakodnevno, kako bi se utvrdile mere koje će možda biti potrebne", kaže Sabeta za "Danas" povodom navoda predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne može da isključi incidente na KiM na jesen.

  Upitan da li KFOR ima ikakva saznanja o terorističkoj albanskoj organizaciji B-13, za koju pojedini mediji u Srbiji tvrde da planira da napadne Srbe u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku uoči izbora na Kosovu, Sabeta ističe da KFOR, u skladu sa mandatom dobijenim na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 „nema nikakvu ulogu u vladavini prava ili sprovođenju zakona na Kosovu i nije uključen u borbu protiv terorizma, jer je to izvan njegovog mandata, ali KFOR budno i neprekidno prati situaciju“.

  Sabeta je potvrdno odgovorio na pitanje da li je KFOR spreman da garantuje bezbednost stanovnicima Kosova na dan izbora.

  „KFOR doprinosi obezbedivanju bezbednog i sigurnog okruženja i slobodi kretanja za sve građane Kosova, na nepristrastan način, bez obzira na njihovu etničku pripadnost i ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti Kosova“.

  On kaže i da je aktuelna bezbednosna situacija mirna i pod kontrolom.

  "KFOR radi u bliskoj saradnji sa lokalnim i medunarodnim bezbednosnim organizacijama. Ukoliko bude postojalo upozorenje bilo koje vrste o mogućem narušavanju bezbednosne situacije, KFOR je spreman da usvoji neophodne mere kako bi se očuvala bezbednost Kosova, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i EULEKS-om, zarad dobrobiti svakog građanina koji živi na Kosovu“, naglasio je Sabeta.

   

  Izvor: Tanjug
   


  PULS NARODA