PRETRAGA

TAČI SE ZA SADA NE IZJAŠNJAVA O SPECIJALNOM SUDU

 • r.micanovic
 • 05/04/2014 17:27
 • Pregleda: 334
 • http://rtvpuls.com/vesti/_taci_se_za_sada_ne_izjasnjava_o_specijalnom_sudu__/4072
 • PRIŠTINA, 05.april - Lideri kosovskih institucija i politickih partija izrazili su spremnost da podrže zahtev EU i SAD da kosovska skupština naredne nedelje odlučuje o osnivanju specijalnog suda o zločinima OVK i produženju mandata Euleksa, izuzev premijera Hašima Tačija koji se za sada o tome ne izjašnjava.
  On je juče na konferenciji za novinare izbegao da odgovori na pitanje novinara šta misli o osnivanju suda, ali je rekao da je kosovski pravni sistem spreman da se suoči sa pravdom.
  Tači je izjavio da je Kosovo imalo sreću što je tokom ovih 15 godina pravosudni sistem vodila medunarodna zajednica. Prvih osam godina u pravosudni sistem je bio ukljucen UN, a potom Euleks, podseio je premijer, prenosi radio Slobodna Evropa.
  "Sada ce biti razmenjena pisma izmedu institucija Kosova i EU, a to će jasno staviti do znanja da Kosovo ima kapacitete da rukovodi pravosudnim sistemom u smislu izvršnog mandata, dok će uloga misije EU biti konsultativna", kazao je Tači ne želeći direktno da odgovori u vezi Tribunala.
  "Naglašavam da je Kosovo spremno da se suoči sa svakojakim izazovima u svom pravosudnom sistemu, uz potpunu podršku međunarodne zajednice", dodao je on.
  Veterani OVK rekli su danas u razgovoru sa Tačijem da će se usprotiviti osnivanju specijalnog suda, navodeći da osnivanje suda krši suverenitet Kosova. Izvor: Tanjug


  PULS NARODA