PRETRAGA

UZURPACIJA SRPSKE IMOVINE NA KIM

 • r.micanovic
 • 16/05/2014 12:31
 • Pregleda: 329
 • http://rtvpuls.com/vesti/_uzurpacija_srpske_imovine_na_kim__/4277
 • BEOGRAD, 16.maj - Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je danas, kako navode, uzurpaciju imovine i neovlašćeno raspisivanje tendera za prodaju poljoprivrednog zemljišta društvenog preduzeća "Ratar", u centru Gračanice, obradive zemlje u Čaglavici, Lapljem Selu i Veterniku, kao i Hotela Junior na Brezovici, koji je vlasništvo srpskog PIO fonda.
  "Smatramo nedopustivim da je Agencija za privatizaciju odluku o tenderu donela samovoljno, iznenada, a da zvanične institucije Srbije nisu saglasne i da o tome nisu obavešetene, iako su ta imovina i zemljište u vlasništvu srpskog naroda", navodi se u saopštenju.
  Kancelarija podseća da se i pored brojnih istraga o zloupotrebama rukovodstva i službenika ove agencije, kao i zahteva novoizabranih predstavnika srpskog naroda na KiM da se obustave svi postupci privatizacija i likvidacija u sredinama gde Srbi čine većinu i dalje nastavlja sa aktivnostima kojima se krše osnovna ljudska prava.
  U saopštenju Kancelarija za KiM poziva sve relevantne međunarodne faktore u Pokrajini da svojim autoritetom primoraju prištinske institucije da prekinu dalje otimanje srpske imovine, koja je generacijama u njihovom vlasništvu i izvor je njihovog opstanka.
  "Očekujemo da se pitanje celokupne srpske imovine na Kosovu i Metohiji rešava u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, što pre i to sveobuhvatno, a ne parcijalno", navodi se u saopštenju.
  Takođe, Kancelarija je ukazala i na problem da se na uzurpiranoj srpskoj imovini nedozvoljeno gradi sve više albanskih kuća u nameri da se promeni etnička struktura stanovništva.
   


  PULS NARODA