PRETRAGA

ALBANAC SA BG TABLICAMA VOZIO PO KOSOVU: "BEOGRAĐANI SU KULTURNI LJUDI"

 • 03/10/2013 22:10
 • Pregleda: 422
 • http://rtvpuls.com/vesti/albanac_sa_bg_tablicama_vozio_po_kosovu:_beogradjani_su_kulturni_ljudi/2835
 • PRIŠTINA, 03.oktobar - Albanski novinar i pisac Idro Seferi odlučio se za neobičan eksperiment - seo je u automobil sa beogradskim tablicama i provozao se po Kosovu. "Kupiti auto za vožnju po regionu, a registrovati ga na beogradske tablice, nije bila uvek dobra ideja. Naročito ne za vožnju po Kosovu. Kada sam kupio auto nadao sam se da više neće biti tako", napisao je Seferi u tekstu za sajt balkanske "Al džazire"."Strani kolega mi je sugerisao svoje rešenje. Kupiti zastavice za prednju i zadnju stranu auta, pa ih menjati zavisno od zemlje. Kod njega to pali. Srpska, kosovska, albanska, hrvatska i bosanska zastava stoje u fioci. Međutim, nekada možete pobrkati teritorije, naročito po Bosni, ali i na Kosovu i u Hrvatskoj. U Albaniji ih ne zanima koje tablice imate", piše Seferi.Beogradske, odnosno srpske tablice, dugo su na Kosovu bile na meti napadača, piše Seferi.
  "Nisu bili oduševljeni kad im se ispred lokala, ulice, parkinga... vrte automobili sa srpskim tablicama. Srbi sa Kosova su iz patriotskih razloga koristili srpske tablice (pošto se do aprilskog sporazuma između Kosova i Srbije nije plaćalo dodatno osiguranje), a Albanci često napadali ta vozila. Naročito nije bilo bezbedno voziti se daleko od Prištine".On objašnjava da su na severu Kosova vozači stalno nosili šrafcigere sa sobom."Onda na ulazu, odnosno izlazu dve Mitrovice, vidite vozila parkirana sa strane, a vozače kako menjaju ili skidaju tablice. I Srbi su mrzeli kosovske tablice. Albanci su navikli na tablice 'VR' ili sad 'BU', koje su tablice Vranja, odnosno Preševa i Bujanovca. Ali kad vide 'BG', onda je to druga priča. Prvo, znaju da je sto posto Srbin koji vozi. A druga reakcija je 'Beograđani su kulturni ljudi'. Ali, Beograd je bio označen i kao centar zločinačkih politika i to je često navodilo ljude na mržnju". piše Seferi.
  Prema njegovim rečima, u Prištini, Prizrenu, Dečanima, Mališevu, Đakovici, Peći, Srbici, Mitrovici, Gnjilanu, Uroševcu, niko ne pogleda beogradske tablice. Uglavnom im je smešno kad na pešačkom prelazu staje auto koji ima 'BG' i 'Srb' oznaku"."Ja jesam Albanac, ali oni ne znaju ko je u kolima. Jedan prijatelj mi kaže: 'Sada nemamo para, pa nam je svejedno ko tuda prolazi'".  
  Ako putujete na Kosovo automobilom sa srpskim tablicama, plaća se posebno osiguranje od 20 evra. To nije bio slučaj pre (ne)sporazuma između Srbije i Kosova u Briselu o slobodi kretanja. To je zakomplikovalo stvari, naročito za ljude koji su uvek putovali, Srbe sa Kosova i Albance iz Srbije. Od tog 'spor-razuma' do septembra ove godine Vlada Kosova je naplatila 13 miliona evra.Izvor: Blic.
   


  PULS NARODA