PRETRAGA

ALBANCI S KOSOVA FORMIRALI ETNIČKU ČISTU JEDINICU U SIRIJI

 • b.antic
 • 12/08/2019 13:57
 • Pregleda: 164
 • http://rtvpuls.com/vesti/albanci_s_kosova_formirali_etnicku_cistu_jedinicu_u_siriji/24744
 • PRIŠTINA, 12.avgust - Jedan broj Albanaca s Kosova, koji se pridružio tzv. Islamskoj državi i nastavio da ratuje u Siriji okupljen je u jednoj etnički čistoj jedinici pod nazivom "borbena grupa" i smatra se "najstrašnijom" na sirijskim ratištima.

  Kako piše portal Metro njuz, to je zabeleženo u Izveštaju Vojne Akademije i centra za borbu protiv terorizma SAD.

  "Poslednje aktivno prisustvo džihada iz regiona u Siriji je etnička albanska jedinica u okviru HTS-a. Albanska zajednica je 'Katiba' (borbena jedinica) koju čine etnički albanski borci koji deluju oko severozapadne sirijske provincije Idlib", navodi se u Izveštaju, prenosi prištinska Gazeta Ekspres.

  Pripadnici ISIS-a iz drugih zemalja Zapadnog Balkana, navodi se, ratuju u Siriji ujedinjeni sa pripadnicima drugih naroda, a samo Albanci imaju svoju etnički čistu jedinicu, koja je dobro pripremljena i u dobroj je vojnoj formi.

  Etnička jedinica Albanaca ima svoju komandnu strukturu, što ukazuje da njihov broj nije zanemarljiv.

  Navodi se i da su za razliku od drugih zemalja Zapadnog Balkana, koje borcima na stranim ratištima izriču žestoke kazne kada se vrate kući, Priština je u tom pogledu, kažu, tolerantna i prosečna kazna zatvora koja im se izriče je oko 3,5 godine.

  Kao rezultat toga, oko 40 odsto osuđenih za terorizam na Kosovu već je odslužilo te kazne i pušteno je iz zatvora.

  Izvor: Tanjug
   


  PULS NARODA