PRETRAGA

ANALIZA TRENDOVA: OPŠTI TRENDOVI NE IDU U PRILOG SRBIMA

 • rtvpuls
 • 20/11/2019 07:28
 • Pregleda: 114
 • http://rtvpuls.com/vesti/analiza_trendova:_opsti_trendovi_ne_idu_u_prilog_srbima/25969
 • SEVERNA MITROVICA, 20.novembar - Analiza trendova koju već petu godinu sprovodi nevladina organizacija „Aktiv“, sa ciljem da identifikuje najvažnije stavove srpske zajednice na Kosovu u vezi sa glavnim društvenim, ekonomskim, političkim i drugim procesima, predstavljena je danas u Severnoj Mitrovici, a rezultati pokazuju da 92 odsto ispitanika smatra da opšti trendovi ne idu u prilog i nisu ohrabrujući za srpsku zajednicu.
   
  Sveobuhvatna ovogodišnja istraživanja koja su rezultat odgovora 540 ispitanika iz srpske zajednice, i južno i severno od reke Ibar, pružaju uvid u efekte koje takvi procesi imaju po srpsku zajednicu na Kosovu i kao takva predstavljaju vredan izvor informacija za kreiranje civilnih inicijativa i strategija na svim nivoima vlasti, u cilju odgovora na realne potrebe stanovništva, rečeno je na panelu u prostorijama NVO „Aktiv“.
   
  Po tim istraživanjima 50 odsto ispitanika kaže da su efekti trenutnih političkih procesa najveća opasnost kako po njihovu, tako i po bezbednost njihovih porodica, a 41,6 odsto da su nezaposlenost i loša ekonomska situacija najveći problem sa kojim se suočavaju.
   
  Kako pokazuju rezultati, 73,3 odsto ispitanih ne podržava ideju razgraničenja, odnosno skoro 80 odsto onih koji su učestvovali u istraživanju južno od Ibra, a 66 odsto onih koji žive na severu Kosova.
   
  Nešto više od 60 odsto je navelo da ne veruje nijednom političaru, dok 55,3 odsto "u narednih pet godina sebe ne vidi na Kosovu, ili će otići ako im se ukaže prilika". 
   
  Izvršni direktor Nevladine organizacije „Aktiv“ Miodrag Milićević izjavio je za Kosovo Onlajn da je po prvi put analiza trendova sprovedena i u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra.
   
  „Izveštaj u značajnom meri sadrži sve elemente koji su zabeleženi i u prethodnim godinama i nije bilo prevelikih odstupanja, a ono što potenciramo gotovo svake godine je trend migracije mladih ljudi, ali i ljudi generalno, s tim što je ove godine taj trend poprimio jedan alarmantan karakter“, rekao je Milićević.
   
  On je najavio da će izveštaj naredne nedelje biti predstavljen u Prištini, a tokom sledećeg meseca i u Beogradu, kako bi se sa rezultatima istraživanja upoznao što veći broj ljudi, ali i ključni nosioci vlasti u Beogradu u Prištini.
   
  Takođe, tu su i međunarodni faktori koji bi, po rečima Milićevića, trebalo da se aktivnije uključe na pronalaženju ključnih odgovora na neka od pitanja koje su postavili.
   
  Milićević je posebno ukazao na značaj medija koji bi, smatra on, trebalo da prenesu poruku izveštaja i samim tim daju neophodan impuls nosiocima vlasti šta bi to trebalo da se menja i naglasio da je, pored procesa migracija, zabeležen i veliki procenat nepoverenja srpske zajednice kada su u pitanju albanski političari.
   
  Na panelu je svoje mišljenje izneo i viši saradnik berlinskog Saveta za demokratizaciju politike Bodo Veber koji je rekao da je ideja o razgraničenju i podeli „štetna i da je to postalo glavni predmet sporenja“.
   
  „Ako gledate na rezultate ovog ispitivanja koje je 'Aktiv' sproveo videćete da upada u oči to da većina Srba, i na jugu u na severu, ne daje podršku ideji (o podeli) koja je jako opasna i vraća nas u političku logiku devedesetih u kojem je ključni fokus ko kontroliše teritoriju, a ne kako se vlada na određenoj teritoriji i kako se zadovoljavaju potrebe građane koje su svuda iste, a to su stabilno socijalno i ekonomski stanje i sigurnost. To su, po ispitivanju javnog mnjenja koje je sprovedeno i glavne brige stanovnika“, rekao je Veber.
   
  On je dodao da se iz ovog istraživanja vidi da „političke tenzije koje izaziva priča o razmeni teritorije još više pojačavaju osećaj kosovskih Srba i na jugu i na severu, da njihove političke interese niko ne zastupa od političkih struktura, a to je dovelo i do pada poverenja u Evropsku uniju“.
   
  Na panelu su govorili i novinar Željko Tvrdišić i direktor RTV Mir Nenad Radosavljević, a organizaciju je finansijski pomogla Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS).
   
  Izvor: Kosovoonline
   


  PULS NARODA