PRETRAGA

ARTEMIJE OBNOVU CRKAVA NA KOSMETU PREPLATIO MILION EVRA

 • 09/07/2013 11:22
 • Pregleda: 344
 • http://rtvpuls.com/vesti/artemije_obnovu_crkava_na_kosmetu_preplatio_milion_evra/2108
 • GRAČANICA, 09.jul - Eparhija raško-prizrenska je u vreme dok je njome upravljao penzionisani vladika Artemije građevinske radove na više crkava i manastira na Kosovu i Metohiji preplatila za više od milion evra.Ovo je, piše Blic u najnovijem broju, pokazalo veštačenje Komisije koju je odredio Viši sud u Beogradu.Prema zaključcima Komisije u koje je Blic imao uvid, Srpska pravoslavna crkva je preko eparhije, kao naručioca i investitora, izvođaču radova Eparhijskom centru “Rade Neimar” isplatila 2.057.518 evra, iako je procenjena vrednost izvedenih radova i usluga 1.018.283 evra.
  - Procenjena razlika vrednosti izvedenih radova i usluga, dobijena na osnovu dokumentacije koja je veštacima stavljena na raspolaganje, uvida u stanje na licu mesta i izjava svedoka, kao i najboljih saznanja Komisije veštaka, iznosi 1.039.234 evra - piše u zaključku Komisije.Komisija veštaka bavila se procenom vrednosti radova od 2004. do 2010. godine na 17 objekata - crkava i manastira u okviru Eparhije raško-prizrenske među kojima su i manastiri Banjska, Zočište, Vračevo, Ulije, Devine vode, Gorič, Gračanica...
  Više tužilaštvo u Beogradu je pre tri godine podiglo optužnicu protiv Predraga Subotičkog, direktora Eparhijskog centra „Rade Neimar”, i raščinjenog Simeona Vilovskog, bliskog saradnika vladike Artemija, kojom ih tereti da su od 2004. do 2010. godine zloupotrebom službenog položaja nezakonito prisvojili blizu 350.000 evra.Prema navodima optužnice, Vilovski je, kao odgovorna osoba koja je bila ovlašćena za zastupanje Eparhije raško-prizrenske, preko blagajne eparhije, Subotičkom u gotovini isplaćivao novac za navodno izvršene radove na rekonstrukcijama i adaptacijama manastira na Kosmetu. Izvor: Blic.
  On je, kako se navodi, davao usmene naloge blagajniku Milivoju Markoviću da preko blagajne, na ruke, direktoru „Rada Neimara” isplati 349.875 evra, na ime fiktivnih radova. Ovaj novac Subotički je uplaćivao na račun svog preduzeća.


  PULS NARODA