PRETRAGA

AUSTRIJA ZA PREGOVORE EU SA SRBIJOM I KOSOVOM

 • 19/06/2013 14:40
 • Pregleda: 472
 • http://rtvpuls.com/vesti/austrija_za_pregovore_eu_sa_srbijom_i_kosovom/1936
 • BEČ, 19.jun - Predsednik Austrije Hajnc Fišer založio se danas za otpočinjanje pristupnih pregovora EU sa Srbijom, kao i za početak pregovora o Sporazumu za stabilizaciju i pridruživanje sa Kosovom i naglasio da briselski sporazum mora biti primenjen.On je na konferenciji za novinare povodom posete kosovske predsednice Atifete Jahjaga,istakao da kao predsednik Austrije može reći da se zvaničan Beč zalaže da se što pre zaključe pregovori o SSP-u sa Kosovom, na osnovama odgovarajućih priprema.Takođe je naglasio da treba započeti pregovore EU sa Srbijom o članstvu te zemlje u Uniji.
  Fišer je istakao da je generalni stav austrijske spoljne politike da sve države zapadnog Balkana, nakon odgovarajućih pregovora, treba da pronađu put ka članstvu u EU, jer su deo Evrope.On je ocenio da je poseta Jahjage Beču usledila u veoma interesantnom trenutku, posle potpisivanja briselskog sporazuma, koji sada treba biti primenjen, odnosno fer i pravedno sproveden i "ispunjen životom".
  Fišer je konstatovao da postoji napredak, ukazujući da su se prošle nedelje na Samitu u Bratislavi za jednim stolom našli predsednici Kosova i Srbije, što je do skoro bilo nezamislivo.
  "Kosovo i Srbija treba da budu dobri susedi, a Austrija će tome doprineti", poručio je on, ponovivši da briselski sporazum mora biti primenjen i ispoštovano sve što je dogovoreno. Izvor: Tanjug.


  PULS NARODA