PRETRAGA

BEOGRAD-EU-PRIŠTINA, PETA RUNDA

 • r.micanovic
 • 19/02/2013 08:38
 • Pregleda: 611
 • http://rtvpuls.com/vesti/beograd_eu_pristina_peta_runda__/666
 • BRISEL, 19.februar - Peta runda političkog dijaloga počinje danas u Briselu, a glavna tema biće institucije na severu Kosova i status oficira za vezu u Beogradu i Prištini.
  Premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hašim Tači sastaće se danas oko podneva, najpre odvojeno sa Ešton, a zatim na zajedničkom radnom ručku posle koga će dijalog formalno početi, rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji.
  Službenik EK koji je želeo da ostane anoniman rekao je da je prilično verovatno da će se zbog složenosti ove problematike razgovori nastaviti i u sredu.
  "Biće ovo najteža runda dosad", rekao je ovaj funkcioner Komisije.
  Ranije je i iz Beograda i iz Prištine najavljeno da će ova runda primarno biti usmerena na pitanje institucija na severu Kosova koje u Prištini nazivaju paralelnim, a to su pre svega sudovi, poreska uprava i bezbednosne strukture.
  "Idemo u Brisel da razgovaramo o funkcionisanju institucija, znači sa jedne strane o razrešenju paralelizma institucija, a s druge strane o posebnosti Srba, kako to definiše Ketrin Ešton, odnosno šta bi tamo postojalo kao autonomija, odnosno zajednica srpskih opština", rekao je Dačić.
  Tačijev zamenik Hajredin Kuči izjavio je, pak, da će Tači tokom dijaloga tražiti uspostavljanje osnovnog suda u Severnoj Mitrovici čemu se lokalni Srbi protive.
  Taj sud mešovitog sastava, koji je pod patronatom Euleksa, ne radi već pet godina otkad su demonstranti sprečili sudije i tužioce da uđu u zgradu Suda.
  Druga tema dijaloga su srpske bezbednosne strukture na Kosovu, odnosno policija i tajne službe, za koje Priština tvrdi da su aktivne na severu i da moraju da se povuku.
  Dačić je prvi put odstupio od zvaničnog stava Beograda da tih struktura na Kosovu nema, izjavom da su sami Srbi sa severa dostavili podatke o prisustvu MUP Prištini.
  "Ja treba da ih ubeđujem da mi nemamo policiju, a sami im Srbi dali registarske tablice i podatke. Pa o čemu mi pričamo!?”, upitao je Dačić.
  I konačno, očekuje se da dve strane finalizuju dogovor o razmeni oficira za vezu koji je načelno dogovoren tokom prethodne runde u januaru.
  "U stvari, više uopšte nije jasno šta je dogovoreno", rekao je za Tanjug briselski diplomata upućen u tok dijaloga i dodao da radne grupe nisu postigle saglasnost o detaljima mandata oficira.
  Oficiri za vezu trebalo bi da počnu da rade od 1. marta u diplomatskim predstavništvima EU u Beogradu i Prištini, ali postoje različita tumačenja koji bi status trebalo da uživaju.
  Priština traži da njihov oficir Ljuljzim Peci, trenutno na dužnosti ambasadora Kosova u Švedskoj, ima diplomatski status u Beogradu, koji međutim insistira da oficiri budu samo činovnici, nikako diplomate.
  Beograd je za oficira za vezu imenovao Dejana Pavićevića, šefa srpskog tima u tehničkom dijalogu.
  Ukoliko tokom ove runde dođe do napretka, to će značajno povećati šanse Srbije da na proleće dobije pozitivno mišljenje Komisije i ministarskog saveta da joj se u junu odredi datum početka pregovora o pridruživanju EU.
   

  Izvor: TANJUG


  PULS NARODA