PRETRAGA

BIĆE NOVIH RUNDA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE

 • 23/04/2013 11:48
 • Pregleda: 345
 • http://rtvpuls.com/vesti/bice_novih_runda_dijaloga_beograda_i_pristine/1443
 • BRISEL, 23.april - Iako je serija razgovora Beograda i Prištine prošle nedelje okončana parafiranjem sporazuma o normalizaciji odnosa, u Briselu uskoro očekuju nove runde dijaloga u kabinetu šefice evropske diplomatije, ovaj put posvećene primeni sporazuma, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u sedištu Evropske unije."Prevarili ste se ako ste mislili da je prošla runda (predsednika vlade Srbije) Ivice Dačića i (kosovskog premijera) Hašima Tačija kod Ketrin Ešton bila i poslednja", rekao je za Tanjug briselski diplomata dobro upućen u dosadašnji tok dijaloga, u kojem je - zasad - održano deset rundi.
  Diplomata je objasnio da su u Briselu svesni da je pitanje primene sporazuma suviše komplikovano da bi se moglo rešiti isključivo na nivou radnih grupa i da će stoga biti neophodno da se dijalog nastavi na visokom političkom nivou.Ešton je sinoć nakon sastanka Ministarskog saveta EU u Luksemburgu tokom koga je Evropska komisija preporučila da se sa Srbijom otvore pregovori sa EU, indirektno potvrdila ovu informaciju izjavom da i dalje stoji na raspolaganju učesnicima u dijalogu.
  "Ponudila sam im da učestvujem ne samo u primeni sporazuma, već i u razvoju budućih odnosa", rekla je Ešton na konferenciji za štampu.
  Tanjugov izvor je rekao da je još rano govoriti kada će u Briselu biti održana prva runda dijaloga o implementaciji, jer sporazum najpre treba da bude potvrđen u beogradskim i prištinskim institucijama, nakon čega se očekuje niz sastanaka na ekspertskom nivou.
  "Do juna ima još mnogo toga da se uradi", rekao je diplomata, i podsetio da će Evropski savet, koji tada treba da usvoji preporuku Komisije o otvaranju pregovora sa Srbijom, odlučivati ne samo na osnovu onoga što su se dve strane dogovorile, već i onoga što do tada bude primenjeno u praksi. Izvor: Tanjug
   


  PULS NARODA