PRETRAGA

BILT: SRBIJA ĆE MORATI DA PRIZNA KOSOVO, JER JE TO PUT SRBIJE PREMA EU

 • internet
 • 21/09/2020 13:45
 • Pregleda: 37
 • http://rtvpuls.com/vesti/bilt:_srbija_ce_morati_da_prizna_kosovo_jer_je_to_put_srbije_prema_eu/30636
 • STOKHOLM, 21.septembar - Srbija će morati da prizna Kosovo, izjavio je prvi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i nekadašnji ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, dodajući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jednom momentu imao snage za takvu odluku, ali je taj trenutak propustio.
   
  "No, on zna da je to ključ za put Srbije prema Evropskoj uniji", rekao je Bilt u intervjuu za portal Politički.ba.
   
  Bilt je poručio srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu dodiku da je u njegovom interesu funkcionalna Bosna i Hercegovina.
   
  "Kosovo je nezavisna država.  I tom pitanju nema vraćanja. Dodik zna da od nezavisnosti Repubike Srpske nema ništa. U svakom mogućem obliku. Pa to ni Srbija ne bi priznala. Ustvari, i on bi trebalo da teži izgradnji nekog oblika koherentnije strukture vlasti unutar BiH, nešto slično ustrojstvu RS. I da se baci na sprovođenje reformi", rekao je Bilt.
   
  Kada je u pitanju dijalog između Srbije i Kosova koji teče na dva koloseka, u Vašingtonu i Briselu, Bilt naglašava da bi sada EU kolosek morao da dobije ubrzanje i da počne da se kreće napred.
   
  "Smatram da je ideja razmjene teritorija bila opasna diverzija koja je koštala godina i godina i napretka u pregovorima. Potrebno je sprovoditi ono što je već dogovoreno, a nikada nije stvarno realizirano. Dosta od toga i jeste ponovljeno u dokumenatima koji su nastali nakon sastanka u Americi", rekao je Bilt.
   
  Izvor: Kosovo Online
   


  PULS NARODA