PRETRAGA

BOREL SA VUČIĆEM I TAČIJEM O NASTAVKU DIJALOGA

 • internet
 • 15/01/2020 12:08
 • Pregleda: 65
 • http://rtvpuls.com/vesti/borel_sa_vucicem_i_tacijem_o_nastavku_dijaloga/26649
 • BRISEL, 15.januar - Šef diplomatije EU Žosep Borel razgovorao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o dijalogu Beograda i Prištine, saznaje Tanjug u Briselu.
   
  Borel  je, prema Tanjugovim saznanjima, razgovarao i sa Hašimom Tačijem.
   
  Briselski zvaničnik je prilikom stupanja na dužnost šefa diplomatije preuzeo i ulogu glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine od Federike Mogerini.
   
  On je više puta naglašavao da će mu jedan od prioriteta biti rešavanje kosovskog pitanja.
   
  Borel - Vučić
   
  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom o obnovi dijaloga između Beograda i Prištine, potvrdila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.
  Visoki predstavnik Borel je najavio svoju skoru posetu Beogradu, kao i Prištini, kako bi lično sagledao mogućnosti za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine, posle formiranja prištinske vlade, navodi se u saopštenju.
   
  Predsednik Srbije je Borelu još jednom čestitao izbor na odgovornu dužnost i poželeo uspeh u radu.
   
  "Vučić je rekao da je Srbija, u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine neopravdanu i neodgovornu jednostranu meru uspostavljanja taksi na robu iz centralne Srbije, koja, osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji", navedeno je u saopštenju.
   
  Predsednik Srbije je istakao da su takse u suprotnosti sa svim evropskim pravilima slobodnog protoka robe, kao i sa obavezama koje je Priština preuzela u okviru regionalne saradnje.
   
  S tim u vezi Vučić je naglasio da je važno da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.
   
  Visoki predstavnik EU Borel je pozdravio opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost.
   
  Dvojica sagovornika su razgovarali i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije.
   
  Predsednik Srbije Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja Evropskoj uniji i očekuje jasan strateški plan EU za proširenje i vremenski okvir za članstvo, odnosno jasan odgovor o svojoj budućnosti u Evropskoj uniji.
   
   
  Borel - Tači
   
  Predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je danas telefonom sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom o aktuelnoj političkoj situaciji i evropskom putu Kosova, saopšteno je iz Predsedništva.
  Tači i Borel su se složili da je neophodno uspostavljanje novih institucija na Kosovu nakon oktobarskih izbora.
   
  "Svesni smo da nas očekuju veliki zadaci i da je potrebno što pre uspostaviti novu vladu, koja će se suočiti sa izazovima i ispuniti međunarodne obaveze koje Kosovo ima", rekao je Tači.
   
  On je u razgovoru sa Borelom naglasio da je Kosovo posvećeno reformama koje je započelo, a koje su ključne za članstvo Kosova u EU.
   
  Tači je zatražio i da EU ispuni svoju obavezu prema Kosovu, odnosno da ukine vize za kosovske građane.
   
  „Kosovo je ispunilo sve uslove. Evropski parlament i Evropska komisija preporučili su ukidanje viza za Kosovo. Građani Kosova s pravom očekuju pozitivnu odluku u ovom trenutku", rekao je Tači u telefonskom razgovoru sa visokim predstavnikom Borelom.
   
  Dvojica zvaničnika su se složila i oko bezuslovnog nastavka dijaloga, kao i o potrebi za postizanjem konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.
   
   
  Izvor: Tanjug
   


  PULS NARODA