PRETRAGA

BRNABIĆ: ZA SRBIJU "OTVORENI BALKAN" JEDAN OD DVA GLAVNA PRIORITETA

 • r.micanovic
 • 24/11/2021 18:31
 • Pregleda: 23
 • http://rtvpuls.com/vesti/brnabic:_za_srbiju_otvoreni_balkan_jedan_od_dva_glavna_prioriteta/36614
 • BEOGRAD, 24.novembar - Za Srbiju su, pored osnovnog spoljnopolitičkog prioriteta evropskih integracija, jednako važni regionalna bezbednost, stabilnost i prosperitetni region, što donosi inicijativa "Otvoreni Balkan", izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji "Otvoreni Balkan - Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona", prenosi Tanjug.

  "M smo relativno mali region i nestabilnost bilo gde u njemu će bez sumnje loše uticati na bilo koga od nas. Srbija je mogo toga uradila u poslednjih sedam godina. Ima neke od najboljih eknomskih rezultata u Evropi, otvorili smo uprkos korona krizi 60.000 novih radnih mesta, imamo jasan plan za budućnost i rekordni nivo kapitalnih investicija i kao na dlanu vidimo našu budućnost koja je prvi put u poslednjih nekoliko decenija svetla", istakla je premijerka Srbije.

  Naglasila je da, ukoliko ne uspemo da ovakvim inicijativama prenesemo deo tog prosperiteta na naše susede u regionu, rizikujemo sav taj naš uspeh.

  "To nije samo neka lepa politička ideja, već je to najpametnija moguća politika i za Srbiju kao i za naše partnere iz "Otvorenog Balkana". Nadam se da će to uvideti i svi ostali iz regiona i da će se priključiti", rekla je Brnabić.

  Dodala je da je veoma važno da se ostvare ciljevi inicijative o slobodnom protoku ljudi, roba i radne snage u regionu.

  "Investitori traže dobru sredinu za ulaganje, što je velika komparativna prednost, posebno ako vidite da je u Albaniji i Severnoj Makedoniji prilično velika stopa nezaposlenosti, jer će investitori videti koristi od velikog tržišta sa radnom snagom", navela je premijerka.

  Ocenila je da će u dve-tri godine ostvarivanje ovih ciljeva, svakoj zemlji iz "Otvorenog Balkana" to povećati BDP za jedan procenat, a za pet do sedam godina, ako se priključi još neka zemlja, i do sedam odsto.

  Brnabićeva je naglasila da će to otvoriti potpuno drugačije perspektive mladima iz regiona, jer će moći da rade u regionu.
  Izvor: Tanjug