PRETRAGA

ĆOSIĆ: REKAO SAM ŠTA SAM IMAO O KIM

 • 06/04/2013 12:24
 • Pregleda: 475
 • http://rtvpuls.com/vesti/cosic:_rekao_sam_sta_sam_imao_o_kim/1249
 • Beograd,06.April - Akademik Dobrica Ćosić izjavio je da je sve što je imao o Kosovu i Metohiji već rekao, ali da se njegove reči nisu uvek čule tamo gde je trebalo. Ćosić kaže da nije njegova dužnost, a ni pravo da više govori državnom vrhu Srbije šta treba da učini u ovom teškom trenutku.

  "Sve što sam imao da kažem o Kosovu i Metohiji, već sam jasno i javno rekao i napisao u godinama i decenijama iza nas. Nema više šta da poručujem", izjavio je srpski pisac i bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije za "Novosti".

  "Moje reči o Kosovu, nisu se uvek čule tamo gde je trebalo. Zato ne želim u ovom trenutku da dajem nikakve nove poruke, niti procene. Odluka je na onima koji su za to nadležni", rekao je Ćosić.

  List podseća da je stavove o Kosovu i Metohiji pisac iznosio još od 14. plenuma Centralnog komiteta 29. maja 1968. godine kada je počeo da upozorava na antijugoslovenske, velikoalbanske i šovinističke pojave u Pokrajini.

  Posle 1981. godine i separatističke pobune na KiM, Ćosić je prvi put izašao sa idejom o podeli Kosova, a predlog je formulisao i sublimirao 2004. godine u knjizi "Kosovo“.

  Tada je ponovo javno predložio teritorijalno razgraničenje između Albanaca i Srba na Kosovu, na kompromisu istorijskog i etničkog prava.

  Ćosić je izneo ideju da se razgraničenje sprovede referendumom srpskog i albanskog naroda uz aktivnu saradnju SB UN, EU i SAD i da sporazumi dobiju međunarodno priznanje i garanciju, navode "Novosti".

  List takođe citira Ćosićeve reči: "Ako su bitku na Kosovu 1389. Turci dobili na bojištu, Srbi su je dobili u duhu. I Turci i Srbi su tu bitku u vremenu izgubili. Odgovornost za budućnost nalaže danas Srbima i Albancima da vekovnu bitku za Kosovo ne reše na bojištu, nego za zelenim stolom, sporazumom, poštovanjem prava jednih i drugih i osvetu zamene saradnjom. To je jedina mogućnost da i Srbi i Albanci ostanu pobednici na Kosovu".

   


  PULS NARODA