PRETRAGA

ČOVIĆ: HARADINAJ TAKSAMA SPROVODIO NEMAČKI PLAN, SAD TO RADI KURTI

 • r.micanovic
 • 23/05/2020 12:00
 • Pregleda: 116
 • http://rtvpuls.com/vesti/covic:_haradinaj_taksama_sprovodio_nemacki_plan_sad_to_radi_kurti/28670
 • BEOGRAD, 23.maj - Sve su naznake da će Ustavni sud poništiti uredbu predsednika Kosova Hašima Tačija o dodeli mandata Avdulahu Hotiju a takav razvoj događaja bi mogao da otvori put za glasanje o novoj vladi u kojoj neće biti Pokreta Samoopredeljenje, što znači da konačno razrešenje političke krize u Prištini još nije na vidiku, objavila je Televizija Most pozivajući se na pisanje Kohe.

  Ta televizija navodi da zato što je izdat bez konačnog odgovora Samoopredeljenja u vezi preuzimanja mandata, Tačijev dekret o imenovanju Avdulaha Hotija za novog premijera bi mogao da bude proglašen neustavnim.

  Pozivajući se na Kohu, navode da će biti određen rok od 15 dana u okviru kojeg će partija kojoj se predsednik obratio za davanje mandata morati da predloži ime kandidata za premijera ili će se, ukoliko to ne uradi, smatrati da se izičito odriče tog prava. To međutim ne znači da će se takvom odlukom razrešiti politička kriza u Prištini, jer je još na početku bilo jasno da Kurti nema nameru da se odrekne svoje pozicije bez borbe.

  Televizija Most konstatuje da nema ni nagoveštaja o nastavku pregovora sa Beogradom. Pored toga što Priština još  nema kredibilnog sagovornika, takse i mere reciprociteta još nisu u potpunosti ukinute, što je jedini uslov da zvaničnici Srbije ponovo sednu za sto.

  “Situacija je veoma neizvesna i tu je problem kod Albanaca, dakle na prištinskoj strani. Prvo da vidimo kako će se završiti rasplet ove političke krize među njima i kakva će biti situacija sa taksama i onda ako ukinu takse možemo nastaviti razgovore”, ističe u izjavi za Televiziju Most predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun.

  On smatra da Miroslav Lajčak može da pomogne ako uspe da Albancima jasno pokaže da je put za kretanje napred ukidanje taksi.

  Poznavaoci kosovskih prilika kažu da nas očekuje veoma uzbudljiva jesen i da zapravo ova politička kriza u Prištini samo pokazuje da se velike sile, u ovom slučaju Amerika i Nemačka, bore za uticaj na Kosovu.

  Nekadašnji šef Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović ističe da je borba za uticaj sada evidentna.

  “Sasvim je jasno da je Haradinaj bio nemački čovek i da je taj koncept taksi bio deo njihovog plana, posle toga imaju Kurtija, ali ja mislim da su se oni i dodatno obezbedili. Ako Kurti ode, preko Hotijeve vlade, ako on dođe, imaju opet u rezervi svog Ramuša Haradinaja.”

  Čović kaže da je albanski lobi u Americi uključio svoje „teško naoružanje“ Medlin Olbrajt i Eliota Engela, mada sumnja da oni mogu da nešto urade jer je njihovo vreme prošlo, a da je ne samo za Srbiju već i za ravnotežu u celom svetu važno da Tramp pobedi na predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

  Rok za definitivnu odluku Ustavnog suda je 29.maj. Kakva god ta odluka bila, sva je prilika da će Priština morati u nove izbore, jer je izgleda to jedini način da se zadovolje sve političke strane u ovoj krizi, objavila je Televizija Most.
  Izvor: TV Most


  PULS NARODA