PRETRAGA

DA LI JE SKUPŠTINA AP KiM NEUSTAVNA ?

 • 07/07/2013 16:04
 • Pregleda: 478
 • http://rtvpuls.com/vesti/da_li_je_skupstina_ap_kim_neustavna_/2084
 • BEOGRAD, 07.jul - Mišljenja pravnih stručnjaka podeljena - za jedne skup u Zvečanu legitiman ali ne i legalan, drugi ukazuju da Briselski sporazum i Deklaracija Srba sa severa predstavljaju samo političko pitanje.Posle konstituisanja privremene Skupštine Kosova i Metohije teško je prosuditi ko je, formalno-pravno gledano, u pravu – Srbi sa severa, koji se u svojoj odluci pozivaju i na Ustav Srbije, premijer Ivica Dačić, koji ocenjuje da je njihova odluka neustavna ili Demokratska stranka Srbije (DSS), koja smatra da je reč i o legitimnom i o legalnom aktu.Ni stručnjaci za ustavno pravo nisu saglasni.
  Za jedne je taj potez Srba „čisto politički potez”, pa se ne može tumačiti iz ugla prava, a drugi ukazuju da na teritoriji Kosova Ustav Srbije ne važi, pa korak koji su Srbi preduzeli sa stanovišta Ustava Srbije nije zakonit.
  Vladan Kutlešić, profesor ustavnog prava na Univerzitetu „Megatrend”, smatra da je konstituisanje privremene Skupština KiM legitiman čin, „jer Srbi na Kosovu i Metohiji imaju pravo da se pozivaju na Ustav Srbije”, ali nije zakonito, „jer legalno, pozivanje na propise Srbije na tom delu naše teritorije ne važi”.„Pravno posmatrano, sve dok je na snazi Rezolucija 1244 SB UN, na Kosovu ne važi Ustav Republike Srbije, kao uostalom ni Ustav Kosova, nego isključivo režim koji propisuje Euleks i Unmik, koji su Albanci, posle proglašenja nezavisnosti, doveli u pitanje”, objašnjava Kutlešić. On dodaje i da je, po Rezoluciji 1244, Ustav Srbije, za razliku od mišljenja Albanaca koji tvrde da je trajno prestao da važi, suspendovan, da je teritorija Kosova stavljena pod međunarodni nadzor, tako da se, „pravno tumačeći, na njoj ne primenjuje naša vlast i naši propisi, dok se problem ne reši”.Zbog toga, Kutlešić dalje kaže da je premijer Dačić u pravu kada izjavljuje da konstituisanje privremene skupštine „nije u skladu sa zakonima i Ustavom Srbije”, jer Srbija, prema Rezoluciji 1244, na tom delu teritorije nema efektivne nadležnosti.
  Pravno posmatrano, od Rezolucije 1244 i od Kumanovskog sporazuma, cela teritorija Kosova, pa i taj deo teritorije, formalno je u sastavu Srbije.Naš drugi sagovornik, koji je takođe ekspert za ustavno pravo, a koji nije želeo da ga imenujemo, smatra da je sasvim bespredmetno govoriti sa stanovišta prava o tome da li je taj čin Srba u Zvečanu legalan ili ne. Sve je u vezi s Kosovom, kako ističe, izašlo iz važećeg ustavno-pravnog poretka, pa je to „čisto političko pitanje, i Briselski sporazum i akt koji su Srbi prekjuče preduzeli da bi se suprotstavili političkom sporazumu iz Brisela”.
  Prema njegovom mišljenju, postupak u Zvečanu vlast ocenjuje kao vrlo necelishodan postupak koji, verovatno, samo sprečava sprovođenje Briselskog sporazuma i udaljava nas od EU. DSS, takođe, ide u drugu krajnost, tvrdeći da je to u skladu sa ustavom i zakonom, a reč je zapravo o „nekakvoj privremenoj skupštini Srba na jednom delu teritorije, koju ustav ni ne poznaje, ali ni takvu instituciju”.
  U Deklaraciji o osnivanju privremene Skupštine AP Kosovo i Metohija, iza koje su stale sve političke opcije severa Kosova, zapisano je da je ta skupština predstavničko telo građana Republike Srbije u AP Kosovo i Metohija, koji poštuju ustav i zakone Republike Srbije i koji pravo na teritorijalnu autonomiju obavljaju u okviru ustava i zakona Republike Srbije. U preduzimanju ovakvog koraka Srbi su se pozvali na povelju UN, Helsinški završni akt i Rezoluciju 1244 SB, ali i na član 2. i 12. Ustava, kao i na članove 88. i 89. Zakona o lokalnoj samoupravi.
  Član 2. Ustava govori o tome da su građani nosioci suverenosti u Srbiji, da oni svoja prava ostvaruju putem narodne inicijative i referenduma, preko svog narodnog predstavništva. Član 12. definiše pravo građana na teritorijalnu autonomiju. „Pozivati se na pravo građana na vršenje suverenosti, neposredno ili posredno, predstavlja jedna opšte mesto”, kaže ekspert koji nije želeo da ga imenujemo.
  Pomenuti članovi zakona odnose se na saradnju jedinica lokalne samouprave i na njihove asocijacije, formirane radi ostvarivanja zajedničkih interesa.Izvor: Politika.


  PULS NARODA