PRETRAGA

DAČIĆ: PITAĆEMO NATO DA LI JE STAV O ĐURIĆU ZVANIČAN

 • 16/04/2018 15:00
 • Pregleda: 74
 • http://rtvpuls.com/vesti/dacic:_pitacemo_nato_da_li_je_stav_o_djuricu_zvanican/18653
 • BEOGRAD, 16. April - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će od šefa misije Srbije pri NATO tražiti da pita da li postoji zvanično reagovanje da direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić nije uvažio propise kad je 26. marta ušao na sever Kosova posle čega je uhapšen. 
   Ako je to stvarno zvanična izjava, a ne samo medijski napisi, "onda je to princip simetrije krivice", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu dodajući da je Srbija poštovala proceduru. 
  Zvaničnici u sedištu NATO rekli su agenciji Beta da Djurić nije poštovao propise kad je 26. marta ušao na sever Kosova gde je potom uhapšen, što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju kasnije negirala.
  Izvori u NATO rekli su takodje da je prilikom Djurićevog hapšenja kosovski predsednik Hašim Tači na sever Kosova poslao policiju bez odobrenja Kfora.
  Dačić je danas rekao da je ranije garantovano da oružanim snagama neće biti dopušteno da bez odobrenja Kfora idu na sever Kosova i dodao da takvog odobrenja nije bilo.
   
  Za Haradinajevu izjavu pitati Mogerini
   
  Ministar spoljnih poslova se danas ogradio rekavši da ne zna da li je tačno da je premijer Kosova Ramuš Haradinaj Preševo i Bujanovac nazvao "istočnim Kosovom" ali i dodao da to ne bi bilo ništa novo.
  "Ne znam šta je on rekao na albanskom jeziku, ali to ne bi bilo prvi put da upotrebljavaju te termine... to su sve njihovi ciljevi od Prizrenske lige do danas", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.
  On je dodao da samo onaj ko to ne želi da vidi ne reaguje i da bi sada visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini "trebalo pitati kako to da Haradinaj govori o istočnom Kosovu".
  Haradinaj je juče u selu Žegovac kod Gnjilana navodno rekao da će auto-putem Priština-Gnjilane-Bela zemlja, koji je počeo da se gradi, biti povezana "Anamorava" (Kosovsko pomoravlje) sa "istočnim Kosovom" (opštine Preševo i Bujanovac).
  Dačić je izjavio i da još nije doneta odluka ko će iz Srbije učestvovati na Samitu EU i Zapadnog Balkana u maju u Sofiji.
  "Do sada nije, koliko sam upoznat, doneta odluka ko (iz Srbije) će učestvovati ma samitu u Sofiji", rekao je Dačić.
  Izvor: Beta