PRETRAGA

DAČIĆ: TRAŽIMO POBOLJŠANJE DOGOVORA S PRIŠTINOM

 • r.micanovic
 • 12/04/2013 12:12
 • Pregleda: 610
 • http://rtvpuls.com/vesti/dacic:_trazimo_poboljsanje_dogovora_s_pristinom_/1323
 • BEOGRAD, 12.april - Premijer Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija traži poboljšanje dogovora sa Prištinom u nekim ključnim oblastima i da će se o tome razgovarati narednih dana, kao i da je poseta Ketrin Ešton regionu 17. aprila ranije najavljena, ali da sada za nju još nema zvaničnih potvrda.
  Dačić je na regionalnoj ministarskoj konferenciji u Palati Srbija naveo da je poznat zaključak vlade o ponudi iznetoj u Briselu i da tu nema ništa novo, da nema nikakvih skrivenih poruka, niti pregovora.
  "Sa nama, a naročito sa mnom, lako je razgovarati i ja uvek kažem šta hocu", rekao je Dačić.
  On je dododao da je cilj Srbije da dođe do sporazuma, do dogovora.
  Prema njegovim rečima, to nije nikakav dogovor o međusobnom priznanju, normalizaciji odnosa sa Kosovom, to je dogovor o zajednici srpskih ospttina.
  Dačić je podsetio da su privremene vlasti u Prištini nekada govorile o širokoj autonomiji za Srbe, da se pominjao Južni Tirol, a da sada kada je predsednik Tomislav Nikolić izneo konkretan predlog odbijaju svaki razgovor o tome.
  On je rekao da bi mogli da ponude bilo koji propis po kome funkcionišu bilo koje regionalne vlasti u Evropi ili čak i neki gradovi i da ne može da se desi da jedino na Kosovu i Metohiji ništa od toga ne može da postoji i da se sprovede.
  "Neki su mislili da ćemo mi zbog datuma da pristanemo na sve i to nije korektno", poručio je Dačih i dodao da su takođe smatrali da ćemo po svaku cenu prihvatiti nešto što nije moguće primeniti. "Poštujem stav SAD, ali ovde nije reč o njima, reč je o nama", rekao je Dačić.
  Premijer je naveo da Srbija traži poboljšanje dogovora u nekim ključnim oblastima i da će se o tome razgovarati narednih dana.
  Odgovarajući na pitanje o eventualnom dolasku Ketrin Ešton, on je rekao da je njena poseta regionu najavljena pre mesec dana, da bi u Srbiju najverovatnije trebalo da dođe 17. aprila ali da ne zna da li će sada doći i da nije stiglo nikakvo obaveštenje o tome.
  Dačić je odgovarajući na pitanja vezana za eventualne rokove Srbiji naveo da rokovi koji se postavljaju ne postoje zvanično već se radi o datumima u kojima Ketrin Ešton treba da podnese izveštaj.
  "Uostalom, i ako ne dobijemo datum, da li treba da prekinemo pregovore", upitao je Dačić i dodao da će se opet, i pored svega sve vratiti na razgovore.
  "Želimo datum i mislimo da smo ga zaslužili", zaključio je Dačić.
   

  Izvor: TANJUG