PRETRAGA

DAČIĆ: U DIJALOGU SA PRIŠTINOM NA VIDIKU VELIKI PROBLEMI

 • r.micanovic
 • 27/02/2013 16:14
 • Pregleda: 700
 • http://rtvpuls.com/vesti/dacic:_u_dijalogu_sa_pristinom_na_vidiku_veliki_problemi_/731
 • BEOGRAD, 27.februar  - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su u dijalogu sa Prištinom na vidiku veliki problemi, da se nikakav novi dogovor niti sporazum ne nazire i da zato ne vidi o čemu bi u ovom trenutku trebalo da informiše parlament.
  On je precizirao da postoji dubok i težak problem jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate nista što ne moraju i na šta ih niko ne tera.
  "Nema dogovora jer prištinska strana ne prihvata i ne želi da razgovara da zajednica ima bilo koji instrument vlasti, izbore,organe, izvršna ovlašćenja...", rekao je Dačić novinarima u Palati “Srbija”.
  Upitan da li će predstaviti izveštaj o dijalogu pred Odborom za Kosovo i Metohiju Dačić je rekao da je prema rezoluciji o Kosovu i Metohiji dužan da informiše parlament a ne odbor, ali da nije problem ni da govori pred odborom, kada bude imalo o čemu da se razgovara.
  "Ništa novo se nije desilo, nikakav novi dogovor ili sporazum nisu na vidiku, naprotiv, na vidiku su veliki problemi. O čemu da se informiše parlament - da smo se saglasili da treba da se formira zajednica srpskih opština, ali ni oko čega drugog", rekao je Dačić.
  Za Srbiju je, istakao je on, neprihvatljivo da zajednica nema nadležnosti i da sve što ona može da izvršava je objavljivanje časopisa i organizovanje okruglih stolova.
  Kako je dodao, prištinska strana misli da će Vlada Srbije prihvatiti sve, samo da dobije datum.
  "Pa nećemo, jer mi ovo ne radimo zbog datuma već hoćemo da rešimo problem kompromisom", rekao je Dačić i dodao da je komprimis kada "svako dobije pomalo onoga što nije želeo".
  Prema njegovim rečima, datum treba ostaviti po strani i mada bi bilo dobro da ga dobijemo, kako je poručio, i EU treba da bude svesna da je nedobijanje datuma "put za ubijanje dijaloga".
  On je ponovio da sve to ukazuje da nema ničeg novog u dijalogu.
  "O čemu da informišem ja parlament da bi sada držali političke tirade? Nemam ništa protiv, učestvovaću svuda, ali vas ipak molim da znate da svaki organ ima svoje nadležnosti. Vlada će informisati parlament kada se zakaže sednica na tu temu, a to će biti kada bude razloga za zakazivanje sednice, koji sada ne vidim da postoji, jer nismo nigde odmakli u pregovorima", poručio je Dačić.

   

  Izvor: TANJUG