PRETRAGA

DAJTE SRBIJI DATUM ZA PREGOVORE

 • r.micanovic
 • 11/06/2013 09:52
 • Pregleda: 357
 • http://rtvpuls.com/vesti/dajte_srbiji_datum_za_pregovore_/1879
 • STRAZBUR, 11.jun - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin zatražio je sinoć od Saveta EU da 28. juna odluči da otvori pregovore o pridruživanju sa Srbijom, uz upozorenje da će u suprotnom kredibilitet procesa proširenja biti doveden u pitanje.
  "Evropska komisija je već preporučila ovaj korak, dok je EP sa ogromnom većinom usvojio izveštaj o napretku Srbije u kome se poziva na brzo otvaranje pregovora”, podsetio je Kacin u govoru na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.
  "Želeo bih danas da ponovim ovaj poziv Savetu i da apelujem na sve države članice da budu za otvaranje pregovora sa Srbijom”, rekao je Kacin poslanicima.
  Izvestilac je napomenuo da mu je poznato da neke države članice “imaju određene sumnje” u vezi sa naporima Srbije da implementira Briselski sporazum, kao i da implementacija ne ide očekivanim tempom.
  “Istovremeno, mi moramo da priznamo da su Srbija i Kosovo postupale konstruktivno i u dobroj nameri do sada, sa ciljem da prevaziđu međusobne razlike u svetlu zajednicke evropske buducnosti”, istakao je Kacijn.
  Kacin je podvukao da stabilnost i blagostanje Zapadnog Balkana u mnogome zavise od napretka Srbije ka članstvu u EU, kao i da bi početak pregovora o članstvu dalo ključan podsticaj ne samo evropskim snagama u zemlji i regionu, već bi i podstaklo ekonomski oporavak kroz ohrabrenje stranim investitorimaa da ulažzu u region.
  “Zato danas ponavaljam poziv Savetu da na junskom samitu otvori pregovore sa Srbijom. Ova odluka nije samo o Srbiji, već i o kredibilnosti procesa prosirenja koji ostaje naša daleko najuspesnija politika", zaključio je Kacin u svom govoru.


   

  Izvor: TANJUG