PRETRAGA

DAN POSLE AKCIJE KOSOVSKE POLICIJE U POMORAVLJU

 • 11/07/2018 15:22
 • Pregleda: 1269
 • http://rtvpuls.com/vesti/dan_posle_akcije_kosovske_policije_u_pomoravlju_/19589
 • ŠILOVO-GNJILANE, 11. jul - Danas je u Kosovskom Pomoravlju mirno posle jučerašnjih hapšenja, a ubrzo i oslobađanja petorice Srba iz Šilova, Gornjeg Kusca i Berivojca. Ljudi se u žitnici Kosova i Metohije vraćaju žetvi i uobičajenim poslovima, ali je javnost veoma uznemirena posle jučerašnje akcije kosovskih specijalaca. Građani sa negodovanjem i zebnjom komentarišu akciju kosovskih specijalaca, ali se i nadaju miroljubivom rešavanju političkih problema u budućnosti. 
  Da je problem prvenstveno političke, a ne pravne prirode, misli i analitičar Jovan Simić.  Podseća da je podrivanje ustavnog poretka i bezbednosti, zbog čega su juče osumnjičeni Srbi iz Gnjilanskog regiona, krivično delo za koje su zaprećene visoke kazne, ali da je u ovom slučaju policija reagovala prekomerno, izazivajući strah i nesigurnost u srpskoj zajednici bez ikakve potrebe.
  “Sve je moglo da se završi mirno, policija je mogla u redovnom postupku da pozove ljude na informativni razgovor, umesto demonstracije sile I zastrašivanja ljudi. Ako im je to bio cilj, uspeli su u tome”, kaže Jovan Simić.
  I direktor Nevladine organizacije Centar za depolitizaciju kosovskog društva u Kosovskoj Kamenici Nebojša Simić, smatra da je ovakav potez kosovske policije ne samo nepotreban, nego i veoma štetan za proces stvarne normalizacije odnosa. 
  “Veoma mi je žao što je do bespotrebne prekomerne demonstracije sile došlo baš u Kosovskom Pomoravlju, koje važi kao deo Kosova i Metohije gde vladaju najbolji međuetnički odnosi”, ocenjuje Nebojša Simić. 
  Rođak privođenog Nenada Stojanovića iz Šilova, Bora Stojanović, kaže da je upad policije u kuće osumnjičenih izazvao strah ne samo kod ukućana, nego i kod meštana čitavog Pomoravlja. Bio je zaprepašćen zbog čega se vrši pretres. 
  “Ali, imali su naloge i za pretres i za hapšenje. Porodica, komšije, prijatelji, svi smo pod velikim stresom. Deca najviše”, kaže Bora.
  Akciju maskiranih kosovskih policajaca naoružanih dugim cevima osudila je Srpska lista i Privremeni organ opštine Gnjilane, optužujući Prištinu da želi da dovede do destаbilizаcije širih rаzmerа, a akciju policije nazvala sramnim i nasilničkim činom kontinuiranog i sistematskog pritiska na preostale Srbe. 
   
   


  Video