PRETRAGA

DANAS O REZULTATIMA KATASTARSKE RAZMENE BEOGRADA I PRIŠTINE

 • 24/01/2014 11:11
 • Pregleda: 352
 • http://rtvpuls.com/vesti/danas_o_rezultatima_katastarske_razmene_beograda_i_pristine/3581
 • BEOGRAD, 24.januar - Rezultati pilot-projekta skeniranja i predaje prvih skeniranih katastarskih dokumenata sa Kosova i Metohije specijalnom predstavniku EU, biće predstavljeni danas u Beogradu.Kako je najavljeno iz vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, konferenciju za novinare organizuju Republički geodetski zavod, Delegacija EU u Srbiji i Vlada Srbije.Sveobuhvatni cilj projekta je da doprinese boljoj primeni principa pravne sigurnosti na teritoriji Kosova i Metohije, naročito u vezi sa imovinskim pravima i drugim pitanjima u vezi sa katastrom. Na konferenciji će biti reči i o sporazumu transfera katastarske evidencije i imovinskih prava na teritoriji Kosova i Metohije i koliko taj projekat podržava dalje proces EU integracija Srbije.
  RGZ je korisnik granta i glavno odgovorno telo za implementaciju projekta "Katastarska razmena između Beograda i Prištine" finansiranog od strane EU.Delegacija EU u Srbiji opredelila je tri miliona evra iz IPA fondova RGZ-u za impelementaciju projekta, a ugovor o grantu između Delegacije EU i RGZ-a potpisan je u avgustu 2013. godine. Period implementacije je 24 meseca.Projekat bi trebalo da poboljša garantovanje imovinskih prava na Kosovu i Metohiji za sve građane i pravna lica obezbeđujući neophodne podatke i dokaze o posedovanju u pravnim pitanjima u vezi sa priznavanjem imovinskih prava. Konkretan cilj projekta je, kako je saopšteno, da se skenira sva analogna katastarska dokumentacija u vezi sa Kosovom i Metohijom, koja je u posedu RGZ-a sa ciljem uspešnog završetka i implementacije pregovora na visokom nivou između Beograda i Prištine.
  Na konferenciji će govoriti generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Kristijan Danijelson, specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar, ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i generalni direktor RGZ-a Zoran Krejović.Izvor: Blic.
   


  PULS NARODA