PRETRAGA

DANAS POTPISIVANJE DOKUMENTA ZA OBNOVU ŽELEZNIČKOG SAOBRAĆAJA

 • internet
 • 14/02/2020 08:29
 • Pregleda: 71
 • http://rtvpuls.com/vesti/danas_potpisivanje_dokumenta_za_obnovu_zeleznickog_saobracaja/27045
 • MINHEN, 14.februar - U Minhenu će biti potpisana izjava o namerama za obnovu želelezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, a direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić ocenjuje da je danas važan dan za povezanost glavnog grada Srbije i najvećeg grada na Kosovu.
   
  "Kada se to jednog dana realizuje doći će do obnove železničke pruge između Prištine, Podujeva i Merdara i dalje prema Nišu. Kada ta pruga bude obnovljena, teretni saorbaćaj, odnosno roba iz centralne Srbije, moći će mnogo brže da dolazi na KiM, kao i putnici", rekao je Ðurić za TV Prva, prenosi Tanjug.
   
  Istovremeno, kako je ocenio, Beograd i Priština će biti mnogo bolje povezani.
   
  Ðurić je kazao da se prilikom dogovaranja dokumenta vodilo računa da interesi Beograda budu maksimalno zaštićeni, da sve bude u skladu sa Ustavom, a da privreda moze da ima korist, kao što imaju i od dogovora oko avio-linije.
   
  "Mislim da naša privreda može da ima korist od toga, kao što smatram da od avio-linije koja je u načelu dogovorena možemo da imamo korist u budućnosti", rekao je Ðurić.
   
  On je naglasio da je ovo sad pismo o namerama, a ne neki pravni formalni akt.
   
  "To je izraz političke volje da se ta linija ustanovi, a u narednom periodu očekuje nas rad na njenom uspostavljanju", poručio je Ðurić dodajući da su Železnice Srbije, nadležno ministarsvo i Vlada Srbije spremni da na tome rada.
   
  Govoreći o Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Ðurić ističe da se delegacija Srbije, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, trudi da predstavi sagovornicima, kakvo je stanje i sa čime se suočavaju Srbi na Kosovu, kao i kakvi su izazovi, kao što je zabrana prelaska administrativne linije srpskih košarkaških timova.
   
  "Mi se trudimo da našim sagovornicima predstavimo pravni, politički i moralni aspekt sitacije. Zadovoljan sam dosadašnjim razgovorima iako nisu laki, već naprotiv veoma teški. Mislim da je veoma važno da čuju konkretne argumente Srba izražene u brojkama koji govore o količini napada", dodao je on.
   
  Predsednik Vučić juče je imao razgovor sa izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, a Ðurić ocenjuje da je veoma značajno što je sa tog razgovora otišla jasna poruka da takse moraju da budu ukinite, i da ne treba da budu zamenjene novim merama, koje bi imali cilj pritiska na Srbe na Kosovu.
   
  "Ovde smo razgovarali velikim delom o komercijalnim pitanjima, kao što je bolje povezivanje, kako naša roba brže da stiže na KiM, ako takse budu ukinute", objasnio je Ðurić, dodajući da bi posle dve decenije imali ponovo železnički saobarćaj između Beograda i Prištine.
   
  Izvor: Kosovoonline
   


  PULS NARODA