PRETRAGA

DECA SA KiM U VLADI REPUBLIKE SRPSKE

 • 24/08/2016 16:28
 • Pregleda: 482
 • http://rtvpuls.com/vesti/deca_sa_kim_u_vladi_republike_srpske_/11085
 • BANJALUKA, 24. avgust - Petog dana boravka u Republici Srpskoj mališane sa KiM primio je najveći državni vrh, prijem je upriličen u zgradi Vlade. Druženje je započeto intoniranjem himne ,,Moja Republika,, u interpretaciji učenika . Ovo je peti put da Odbor za pomoć Srbima na KiM organizuje boravak dece u Srpskoj.

  Oko 500 najboljih učenika dočekali su predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsednica Vlade Željka Cvijanović i ministri kao i generalni konzul Srbije Vladimir Nikolić.

  Svi oni su za ove mališane imali iste želje da im boravak na prostoru Republike Srpske bude prijatan i da uživaju u slobodi i druženju sa domaćinima.

  „Moja republika je vaša Himna, ja sam vam jako zahvalna što ste nam danas priredili da to čujemo na način kako vi to pevate, zato što je Republika Srpska vaša druga kuća, vaš drugi dom i vi to odlično znate, kao što znate da moramo da volimo, moramo da razumemo i da najbolje što je moguće upoznamo Srbiju i Republiku Srpsku, jer je to važno u vašim ali i našim životima“, rekla je predsednica Vlade RS Željka Cvijanović.

  „Ovo đšto ste ovde danas na najbolji način govori o brizi Republike Srpske za vas na Kosovu i Metohiji. Ja se u vaše ime u ime Republike Srbije zahvaljujem svim domaćinima, institucijama Republike Srpske a posebno porodicama koje su vas prihvatile i sa kojima ćete ostvariti posebne odnose“, naglasio je generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

  „Još je veća naša misija da spojimo ovu decu sa našom decom da zajedno gradimo srpsko pitanje na prostoru i sa ove i sa one strane Drine“, naglasio je predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM Milorad Arlov.

  Mališani sa Kosova i Metohije nisu krili oduševljenje posetom Vladi Republike Srpske, kako su rekli za njih je ovo jedno veliko nezaboravno
   iskustvo. Dobili su i poklone Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

  Deca su sigurna da će trenutke provedene u RS pamtiti celog života.

  „Kada su naša deca gosti, ako se može reći da su gosti s obzirom da se osećaju kao da su kod svojih kuća. Suze u očima se mogu videti samo zadnjeg dana boravka u RS. To govori da su deca povezana ne samo prijateljskim i drugarskim vezama te veze su mnogo dublje, te veze su u stvari utkane u našim genima“, zaključio je gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

  Druženje u Vladi završeno je zajedničkom fotografijom, a mališani su potom posetu Banjaluci nastavili obilaskom muzeja i dečijeg pozorišta upoznajući se sa kulturno-istorijskim nasleđem Republike Srpske. Izvor: TV Most