PRETRAGA

DELEGACIJE PRIŠTINE I ALBANIJE NAPUSTILE SASTANAK CEFTE

 • 06/12/2018 15:50
 • Pregleda: 139
 • http://rtvpuls.com/vesti/delegacije_pristine_i_albanije_napustile_sastanak_cefte_/21429
 • PRIŠTINA, 6. decembar - Privremene institucije samouprave u Prištini i delegacija Albanije napustile su redovan sastanak Zajedničkog Cefta komiteta u Prištini.
  Predstavnici Vlade Srbije, uprkos brojnim tenzijama u odnosima sa Prištinom, prisustvovali su redovnom sastanku Zajedničkog Cefta komiteta u Prištini kako bi još jednom poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da na konstruktivan način pokušaju da pregovaraju i reše pitanje uvedenih taksi od strane Prištine, poštujući mehanizam i procedure Cefta, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.
  "Uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo Unmik kao predsedavajući Cefta sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244, Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore Unmik i Privremene institucije samouprave u Prištini, čime smo još jednom pokazali dobru volju da na miran način i dijalogom rešimo ovo pitanje", piše u saopštenju.
  Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da očekuje da Priština odmah povuče radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše Cefta sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
  U saopštenju se navodi da su sastanak, odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije,  napustili predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega Unmik nastavlja da predsedava sastankom, koji potom napušta i delegacija Albanije, čime se gubi kvorum za nastavak sastanka.
  "Napuštanjem sastanka, obe delegacije su direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema", navedeno je u saopštenju.
  Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin ranije je rekao da tarife Prištine predstavljaju jasnu povredu Cefta sporazuma i da bi trebalo da budu povučene.
  On je tada pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije. 
  "Srbija je ponovo pokazala konstruktivan pristup, da se dijalogom i razgovorom i na miran način reši ovaj problem, ali je naišla na opstrukciju sa druge strane", piše u saopštenju.
  Izvor: RTS