PRETRAGA

DIJALOG U BRISELU, VUČIĆ SA MOGERINIJEVOM

 • 08/11/2018 18:54
 • Pregleda: 262
 • http://rtvpuls.com/vesti/dijalog_u_briselu_vucic_sa_mogerinijevom/21003
 • BRISEL, 8.novembar - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine. Trebalo bi da usledi radna večera, kojoj će prisustvovati i Hašim Tači.

  Dijalog u Briselu započeo je odvojenim susretima Aleksandra Vučića i Hašima Tačija sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini. Nakon tih sastanaka, biće održana radna večera.


  Uoči sastanka obe strane su najavile teške razgovore. U Briselu se očekuje da predsednici potvrde spremnost da intenziviraju rad na pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji, što je odlučujuće, kako je rečeno, za njihov evropski put.

  Komentarišući izjavu Hašima Tačija da bi pre pregovarao sa đavolom nego sa njim, predsednik Srbije je danas rekao da je njegov zadatak da se ponaša odgovorno i ozbiljno, odgovornije i ozbiljnije od svih drugih da bi sačuvao mir i stabilnost.

  Na prethodnom sastanku, početkom septembra predsednik Vučić nije se ni sastao sa delegacijom Prištine zbog njihovog odbijanja da se slože sa posetom predsednika jezeru Gazivode.

  Još jedna problematična situacija u pozadini razgovora je odluka Prištine da uvede carine od deset odsto na uvoz robe iz Srbije, što je EU osudila kao kršenje sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini.

  U Briselu kažu da se od razgovora može očekivati da utvrdi ritam budućih sastanaka kako bi se do konačnog sporazuma došlo u narednih nekoliko meseci, a najavljuje se da bi razgovori na ekspertskom nivou u ovoj fazi mogli da budu intenzivirani.Izvor: RTS, Tanjug


  PULS NARODA