PRETRAGA

ĐURIĆ: ZA SRBIJU PRIORITETNA TEMA ZSO

 • r.sipetic
 • 18/08/2016 13:15
 • Pregleda: 291
 • http://rtvpuls.com/vesti/djuric:_za_srbiju_prioritetna_tema_zso/11004
 • BEOGRAD, 18. avgust - Za Srbiju je prioritetna tema Zajednica srpskih opština (ZSO) i ta tema je potencirana u razgovorima sa predstavnicima Evropske unije (EU) i očekuje se njeno sprovođenje, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić za Pink, napominjući da su svi drugi razgovori važni, ali sekundarni u odnosu na tu temu.
  "Za nas je jako važno da nešto što je naš predlog u ovom trenutku podržavaju neki od najmoćnijih ljudi u svetu, oni danas odlaze u Prištinu i zastupaju nešto što je naš interes, a pritom podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", rekao je Đurić za Pink.
  On smatra da je to, između ostalog, uspeh srpske diplomatije, rezultat rada i kredibiliteta vlade Aleksandra Vučića, njegovog ličnog kredibiliteta u međunarodnoj zajednici, jer, kako je rekao, danas je Srbija shvaćena kao deo rešenja preoblema na Balkanu, a ne kao deo problema.
  "Mi ne možemo da žmurimo pred činjenicom da sa mnogima od njih imamo suštinski različit stav po pitanju statusa i nikada nećemo promeniti naš stav da je KiM deo naše zemlje, ali vremenom radimo i sa onima koji imaju različit stav i vidimo evoluciju u njihovom odnosu, promenu u njihovom odnosu, nema više crno-bele slike, u kojoj su samo Srbi loši momci, a drugi su samo dobri", rekao je Đurić. 
  On ističe da ZSO znači da Srbi treba da imaju više prava na KiM nego što danas imaju, kao i da je ZSO kao koncept nastala u Beogradu zajedničkim aktima vlade, predsednika Republike i parlamenta i da je ušla u prvu pregovaračku platformu 2012. i kao takva postala sastavni deo okvirnog sporazuma između Beograda i Prištine. 
  "I zato, mislim da velikim silama, čak i onima koje nam nisu naklonjene, ZSO na neki način treba kao poluga za ostvarivanje ravnoteže u politici na KiM", rekao je Đurić.
  Govoreći o nedavnoj rundi pregovora Beograda i Prištine, Đurić je rekao da su bili oboreni svi rekordi u dužini trajanja, da je to bila svojevrsna "igra nerava", da se sa razgovorima startovalo u 8.30 u ponedeljak, a da se iz zgrade EU izašlo u 04.45 narednog dana.
  "Izašli smo u momentu kada je našim kolegama iz Prištine popustila koncentracija, kada su izgubili nerve, počeli da praskaju i na delegaciju Srbije i na visoke predstavnike EU. U ovom slučaju, kondicija i izdržljivost imali su udela i u ovakvim osetljivim stvarima", rekao je Đurić.
  Prema njegovim rečima, srpska delegacija nije prihvatila da dođe do ugrožavanja njene imovine, jer je albanska strana prikazala da je imovina Telekoma Srbija na KiM u stvari imovina Telekoma Kosova. 
  "Zamislite tvrdnju da je zgrada Telekoma, sagrađena znatno posle 2000. godine u Kosovskoj Mitrovici, oni su ozbiljno tvrdili predstavnicima EU da su oni sagradili tu zgradu, takođe telekomunikaciona oprema, 4G tehnologija, kao da je to postojalo pre 1999, a oni inače tvrde da je sve što je postojalo pre 1999. na KiM, vlasništvo Prištine", rekao je Đurić.
  Otkrio je i da je postojala još jedna osetljiva tema, da je Priština tražila i pristup sistemu Telekoma u centralnoj Srbiji, da bi na osnovu naloga sudova mogli da prisluškuju građane na KiM.
  "Kada je reč o fiksnim telefonima na KiM, važi još uvek naš pozivni broj +381, međutim, kada je reč o mobilnim telefonima, Albanci su počeli da koriste pozivne brojeve Monaka i Slovenije. Tako da, na njihovim mobilnim operaterima Ipko i Valja imate pozivne +377 i +386", kaže Đurić.
  Prema njegovim rečima, pregovori treba da imaju za rezultat da Telekom Srbija može da radi normalno na celoj teritoriji KiM, a sa druge strane, Srbija će zatražiti još jedan dodatni pozivni broj, koji će kod međunarodne unije za telekomunikacije biti vođen kao regionalni pozivni broj za Srbiju, drugi pozivni broj za Srbiju.
  "To će biti urađeno po modelu, kao što imate u okviru Velike Britanije, pozivni za Foklandska ostrva, ili u okviru Kine, za Tajland, recimo. Veoma je važno kako se vodi taj broj u međunarodnim knjigama, to neće biti broj formalno-pravno nezavisne teritorije, nego će biti regionalni kod za Srbiju. Albanci će to da predstavljaju kao njihovo i nezavisno, ali, međutim, to će biti regionalni broj koji će svuda tako biti vođen", kaže Đurić.
  Zauzvrat, Telekom Srbija će moći nesmetano da radi na celoj teritoriji KiM i sve dok to ne bude omogućeno, kaže Đurić, neće biti finalizovan taj aranžman. 
  Izvor: Tanjug