PRETRAGA

DOBRA VOLJA ZA ZAŠTITU KULTURNOG NASLEĐA

 • 18/08/2016 10:49
 • Pregleda: 347
 • http://rtvpuls.com/vesti/dobra_volja_za_zastitu_kulturnog_nasledja/11000
 • PRIŠTINA, 18.avgust Odlazeći specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar rekao je danas da je Savet za implementaciju i monitoring važan mehanizam u zaštiti kulturnog nasleđa na Kosovu. 
  Žbogar, koji je organizovao oproštajni radni ručak za članove Saveta za implementaciju i monitoring, kaže da je to telo važan mehanizam uz pomoć kog Vlada Kosova i Srpska pravoslavna crkva mogu da sarađuju kako bi razgovarali o rešenjima i rešavali probleme.
  “Kada sagledamo ukupan rad u protekle tri i po godine od osnivanja Saveta, sveukupni cilj je bio formalizovanje komunikacije između obe strane i izgradnja poverenja”, rekao je Žbogar.
  Prema njegovim rečima ti cljevi mogu da se postignu dobrom voljom obe strane, a usmeni dogovori bi trebalo da postanu konkretne mere.
  “Aktivno angažovanje EU i OEBS-a u radu Saveta pokazuje da EU i njeni međunarodni partneri ostaju čvrsto posvećeni ostvarivanju efikasne zaštite kulturnog nasleđa koje pripada svim zajednicama na Kosovu”, kaže Žbogar.
  Savet za implementaciju i monitoring je osnovan u februaru 2013. godine, a članovi su EU i Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje kao kopredsedavajući, Ministarstvo kulture, omladine i sporta, Srpska pravoslavna crkva i OEBS.
  Savet prati implementaciju kosovskog zakonodavstva iz oblasti zaštite verskog i kulturnog nasleđa koje se tiče srpske zajednice na Kosovu.
   
  Izvor: RTV Kim