PRETRAGA

DOKUMENTARNI FILM NA BOSANSKOM: NIKOM NIŠTA

 • internet
 • 11/09/2019 10:53
 • Pregleda: 99
 • http://rtvpuls.com/vesti/dokumentarni_film_na_bosanskom:_nikom_nista_/25090
 • PRIZREN, 11.septembar - U Prizrenu je prikazan prvi dokumentrani film na bosanskom  jeziku „Nikome ništa". Film koji je snimljen pre nekoliko godina, u podgorskom selu Skorobista , nadomak Prizrena, u režiji mladog i perspektivnog bošnjačkog reditelja, prikazan je u bioskopu "Lumbardhi" , odnosno nekadašnjoj "Bistrici".  
  Film se bavi tematikom o ugovorenih brakova Bošnjaka iz regiona Prizrena 70-tih godina prošlog vijeka, a filmsku ekipu čine glumci-amateri iz većine zajednica koje zive na Kosovu, albanske, srpske i bosnjačke, što filmu daje posebnost, a glavne uloge u filmu ostvarili su Ivana Bartunjek i Tarik Musić.
  Film govori o 17-godišnjoj Merjemi koja je primorana da se uda za muškarca koji ima preko 40 godina, i to u vrijeme kada je Merjema već imala vezu sa Ahmetom, njenim vršnjakom. Tokom svadbe ona odlučuje da pobegne sa Ahmetom.
  O filmu koji traje svega 20 minuta, reditelj Edin Aljija pored ostalog kaže da je ovaj film prikazan na brojnim festivalima.
  "Ovaj kratki film je u ovih proteklih par godina postojanja pogledao veliki broj ljubitelja ovog filmskog žanra na preko 40 filmskih festivala, odnosno u mnogim državama u svijetu gdje je vrlo rado prihvaćen i gledan sa posebnim zanimanjem, jer se radi o zakonima, kulturi i tradiciji kosovskih Bošnjaka 70-tih godina prošloga vijeka, gdje je mlada prikazana u staroj i tradicionalnoj bošnjackoj nošnji, a zbog uroka joj je lice iscrtano i ofarbano različitim bojama (čuvena ,Ljubinska nusa). Dakle, Mejrema koja ima samo 17 godina ne može zadržati suze koje lagano brišu njeno ofarbano lice i time pokazuje koliko joj boli nanosi činjenica da je otac želi udati za čovjeka od preko 40 godina i to njoj nepoznatog.", kaže Aljija.
  "Ovim filmom na kome su radili bosnjački, albanski i srpski filmski umjetnici razbili smo multietnicke predrasude. Svi su oni, pored mene, radili sa mnogo entuzijazma i zadovoljstva te vjerovali u koncepciju filma. O samom filmu su pisali mnogi balkanski mediji, jer su mnogi od njih i upoznali na taj način i našu, bošnjacku zajednicu, mnoge naše običaje i tradicjju tih vremena, dok je našoj zajednici dao neki kredibilitet tj. da se poboljsa imidz naše zajednice u modernom kosovskom društvu.
  Aljija kaže da su ga nakon odgledanog dokumentranog filma kontaktirali iz čitavog svijeta, I raspitivali se ko je i kako živi bošnjačka zajednica na Kosovu i još o mnogo čemu, što znači da je sa filmskog aspekta on ispunio svoju misiju.
  "Evo nas, dakle, ovdje u Prizrenu gdje se film ponovo prikazuje kako bi završili njegovo putovanje širom balkanskih pa i svjetskih prostora"- istakao je Edin Alija.
  Dokumentrani film "Nikome ništa" u umjetničkom smislu veoma mnogo znači Bošnjacima koji  žive na Kosovu, posebno onima iz prizrenskog regiona.
  Međutim, možda  zbog toga što se ovaj dokumentarni film prikazivao u poslepodnevnim satima, sala je bila poluprazna, iako je ulaz bio besplatan. A možda govori i o tome koliko se u stvari na ovim prostorima ceni umetnost...
   
  Radio Omega3- Amil Kasi
   
  Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.
   


  PULS NARODA