PRETRAGA

DSS: ODLUKA USTAVNOG SUDA JE POBEDA POLITIKE NAD PRAVOM

 • 15/12/2014 12:29
 • Pregleda: 248
 • http://rtvpuls.com/vesti/dss:_odluka_ustavnog_suda_je_pobeda_politike_nad_pravom/5035
 • Sanda Rašković-Ivić

  BEOGRAD, 15.decembar - Odluka Ustavnog suda da odbaci zahtev za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma doneta je pod političkim pritiskom vlasti i proizvešće nesagledive posledice za opstanak države Srbije i sigurnost svakog pojedinca, ocenjuje predsednica Demokratske stranke Srbije (DS S) Sanda Rašković-Ivić."Zahtevi predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Ustavni sud "zastane sa ocenom ustavnosti", pritisci ministra pravde Nikole Selakovića i izvršne vlasti da se sud "proglasi nenadležnim“ rezultirali su ovom kapitulacijom Ustavnog suda i pobedom politike nad pravom“, ističe ona u saopštenju.
  Briselski sporazum je, kako je podvukla, i pravni akt, a ne samo politički sporazum kojim Vlada ukida institucije države Srbije na Kosovu i Metohiji, narušava teritorijalni integritet zemlje i sopstvene građane prepušta na milost i nemilost lažne države Kosovo.Ako Ustavni sud kaže da Briselski sporazum nije pravni akt, na osnovu čega naši državljani na Kosovu i Metohiji više ne mogu dobiti ni ličnu kartu ni pasoš Republike Srbije i na osnovu čega je uvedena carina na robu koja se iz ostatka Srbije prenosi na Kosovo i Metohiju, upitala je Rašković-Ivić.Nažalost, konstatovala je ona, Srbija je postala država u kojoj Ustavni sud umesto da štiti Ustav postaje saučesnik izvršne vlasti u njegovom kršenju i razbijanju Srbije.
  Ustavni sud Srbije odbacio je zahtev za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma, jer je većinom glasova ocenio da je reč o političkom, a ne o pravnom pitanju, piše današnja "Politika".Prema navodima tog lista, odluka je doneta 10. decembra, na 35. sednici Ustavnog suda, odluci je prethodilo više pripremnih ročišta, a glavna rasprava trajala je ceo dan.Ustavni sud je na 40 stranica obrazložio odluku o odbacivanju predloga za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma, ali obrazloženje još nije objavio na svom zvaničnom sajtu, prenela je "Politika".Podnosilac predloga za ocenu ustavnosti bila je poslanička grupa DS S.
  List podseća da je ministar pravde Nikola Selaković izjavio sredinom godine da Ustavni sud Srbije treba da se proglasi nenadležnim za utvrđivanje ustavnosti Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine, jer je reč o političkom aktu.
  "Ustavni sud nije nadležan da ocenjuje politički akt, jer će time preuzeti ulogu Vlade Srbije za utvrđivanje i vođenje politike”, rekao je Selaković u javnoj raspravi o predlogu za ocenu ustavnosti sporazuma potpisanog u Briselu u aprilu 2013. godine, naveo je list..Izvor:Politika.
   
   


  PULS NARODA