PRETRAGA

EP O SRBIJI U SREDU, KACIN VERUJE U DATUM U JUNU

 • r.micanovic
 • 14/04/2013 09:38
 • Pregleda: 538
 • http://rtvpuls.com/vesti/ep_o_srbiji_u_sredu_kacin_veruje_u_datum_u_junu_/1336
 • BEOGRAD, 14.april - Izvestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Jelko Kacin "čvrsto veruje da je početak pregovora o pridruživanju EU u junu 2013. dostižan cilj", a o njegovom izveštaju o napretku Srbije u evropskim integracijama u sredu će raspravljati Evropski parlament, piše današnja ''Politika''.
  Kacin je, opsežan izveštaj, koji treba da bude podloga za donošenje dokumenta EP o približavanju Srbije članstvu u EU, formulisao početkom marta u 79 tačaka u kojima su iznete ocene o nizu oblasti važnih za put Srbije ka EU.
  ''Politika'' navodi da Kacin, u izveštaju, podstiče Srbiju da nastavi s demokratskim, sistemskim i socio-ekonomskim reformama koje će joj omogućiti da preuzme i efikasno izvrši obaveze članstva.
  Kacin, navodi se u izveštaju, pozdravlja obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou i angažovanje koje je pokazala nova Vlada Srbije, poziva na punu primenu sporazuma koje su do sada postigle dve strane i pozdravlja sastanke premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, kao ''suštinski važan korak ka iskrenom pomirenju između Srba i Kosova i normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova''.
  Kacin, u izveštaju čije delove objavljuje ''Politika'', naglašava i da su ''ideje o podeli Kosova ili bilo koje druge zemlje Zapadnog Balkana suprotne duhu evropskih integracija, zahteva da se ukinu paralelne institucije srpske države na severu Kosova i posebno da se povuku bezbednosne službe i sudski organi''.
  Evropski parlamentarci će u sredu razmatrati i izveštaje o Kosovu i Crnoj Gori koje su sačinili Čarls Tanok i Ulrike Lunaček.

  Izvor: POLITIKA