PRETRAGA

ESKOBAR: NOVA AMERIČKA ADMINISTRACIJE ĆE BITI VRLO AKTIVNA NA BALKANU

 • internet
 • 16/10/2021 07:51
 • Pregleda: 53
 • http://rtvpuls.com/vesti/eskobar:_nova_americka_administracije_ce_biti_vrlo_aktivna_na_balkanu/36090
 • VAŠINGTON, 15.oktobar - Zamenik američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar saopštio je da će nova američka administracija biti vrlo aktivna u regionu, navodeći da SAD ima odgovor na uticaj Rusije, prenosi Glas Amerike.
   
  Govoreći o angažmanu nove američke administracije u regionu, Eskobar je u onlajn obraćanju učesnicima 2BS foruma u Budvi rekao da u Vašingtonu veruju da je dugoročno rešenje mnogih problema na Balkanu članstvo u EU za sve zemlje regiona.
   
  “To se nije promijenilo ni u jednoj administraciji od devedesetih i raspada Jugoslavije”, rekao je Eskobar i podsetio da su sve administracije od tog vremena “gurali vlade iz regiona da napreduju u kandidaturi za EU, da izvrše reforme za borbu protiv korupcije, primenu vladavine prava i stvaranje demokratskih mogućnosti za različite glasove u društvu, te unaprijeđenje ekonomije tako da ona ne bude samo za ljude povezane s političkim strankama i vladom, već za sve koji žive u vašoj zemlji.
   
  On je rekao da ni ova američka administracija neće imati drukčiji pristup Balkanu, poručujući da “ćete nas videti vrlo aktivnima”, te da će biti partner s onim vladama koje žele zadržati nezavisne, suverene, inkluzivne i demokratske vlade”.
   
  “Za nas je kamen temeljac naše politike u Bosni podrška Dejtonu, podrška bosansko-hercegovačkom teritorijalnom integritetu i podrška svim reformama koje su potrebne za ulazak Bosne u EU. Kada su u pitanju Srbija i Kosovo, naš pristup je - nastavljamo da podržavamo dijalog pod vođstvom EU… kako napredujemo, nadamo se da možemo s obe vlade sarađivati u svim rješenjima koja one nalaze zajedno. Što se tiče Crne Gore, imate novu vladu i ta nova vlada ima našu podršku, sve dok ostane demokratska i fokusirana na svoju evropsku budućnost ”, rekao je Eskobar.
   
  Prema njegovim rečima, Evropa bi trebala ubrzati dinamiku procesa integracije Zapadnog Balkana, dok se na samom Balkanu događa dinamična ekonomska integracija.
   
  “Mi želimo biti partner u tome, te tražiti mogućnosti da iskoristimo Balkan da objasnimo ostatku sveta da je Balkan kakvog ga mi vidimo region s ogromnim mogućnostima”, naglasio je Eskobar i dodao da će nova administracija “puno raditi na komercijalnim i ekonomskim inicijativama”.
   
  Upitan da li Sjedinjene Američke države imaju odgovor na uplitanje Rusije u politički život Crne Gore i regiona, Eskobar je odgovorio potvrdno:
   
  "Imamo mnogo sredstava da odgovorimo na to. Pre svega, da budem jasan, ne mislim da Rusija ima na umu evropsku integraciju za Crnu Goru. Zato ćemo diplomatski i politički odgovoriti radeći na izolaciji onih snaga koje zaista ne žele inkluzivnu, demokratsku i zapadno orijentisanu Crnu Goru”.
   
  Odgovarajući na pitanje o prosrpskim i proruskim snagama u Crnoj Gori, on je rekao da ne vidi “da je biti prosrpski i proruski u Crnoj Gori ista stvar”, te da je “srpsko pitanje drugo pitanje”.
   
  “Snage koje su prosrpske trebale bi shvatiti da Crna Gora mora biti demokratska, nezavisna, suverena i zapadno orijentisana i ostati dio NATO”, rekao je Eskobar i dodao da je problem u strankama koje rade na potkopavanju tih aspekata Crne Gore.
   
  “U poslednjih 25 godina Crna Gora je bila uspešna, bila je model novih članica u NATO i novih aspiranata za EU. Dakle, onima koji ga žele oštetiti imamo mnogo načina da odgovorimo. Neke od njih su sankcije, neke su diplomatska i politička izolacija, a neke su angažman s onima koji ih imaju sposobnost izolovati i unutar Crne Gore”.
   
  Eskobar je rekao da postoji zabrinutost kada je u pitanju opasnost za NATO u razmeni podataka sa novom crnogorskom Vladom, zbog interesa Rusije.
   
  "Zabrinutost je stvarna i to bi crnogorski narod trebao shvatiti vrlo ozbiljno", rekao je Eskobar i dodao da NATO ima mehanizam na kome može odlučivati o razmeni ili uskraćivanju informacija.
   
  “To bi bilo žalosno ako bi morali uskratiti informacije od određene zemlje ili vlade, jer to samo slabi tu vladu i trebali bismo biti vrlo oprezni u pogledu izazova koji bi mogli naterati NATO da preispita”.
   
  Izvor: Kosovo Online