PRETRAGA

EU SLEDEĆE NEDELJE USVAJA SSP SA KOSOVOM

 • 24/04/2015 09:53
 • Pregleda: 199
 • http://rtvpuls.com/vesti/eu_sledece_nedelje_usvaja_ssp_sa_kosovom/5974
 • PRIŠTINA, 24.april - Sledeće sedmice će Evropska unija usvojiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Kosovom, koji će posle toga bio poslat zemljama članicama EU na diskusiju i mogao bi da bude potpisan do leta, izjavio je danas specijalni izaslanik EU na Kosovu Samuel Žbogar.
  "Završili smo pregovore o SSP, koje smo počeli smo prošle nedelje, i 30. aprila će biti usvojen SSP sa Kosovom, koji će biti poslat zemljama članicama na diskusiju i to će nam sigurno omogućiti da ga potpišemo pre leta", rekao je Žbogar u Prištini na sesiji "Evropska perspektiva, hodanje kroz maglu", u okviru panel Foruma 2015. - projekta Kosovske fondacije za otvoreno društvo.
  "To znači da ćemo imati prvi ugovorni odnos između Kosova i EU. Sveobuhvatni ugovor određuje i politički dijalog između Kosova i EU i mislim, nikada do sada nisam upotrebio reč istorijski, ali mislim da je vrlo značajan za obezbeđivanje odnosa između Kosova i EU", rekao je Žbogar, preneli su prištinski mediji.
  Žbogar je rekao da je posvećen integraciji Balkana u EU, uključujući i Kosovo, jer je, po njegovim rečima, od interesa za EU da Kosovo nastavi da se kreće ka članstvu.
  Evroposlanica Ulrike Lunaček je na panelu, u uključenju iz Beča, navela da posle potpisivanja SSP Kosovo ništa ne sprečava da konkuriše za status države kandidata za članstvo u EU. 
  Na forumu se diskutovalo o aspektima ove perspektive, pa je postavljeno i pitanje šta će se desiti posle potpisivanja SSP, odnosno da li će Kosovo moći da konkuriše za status članice EU iako ga nije priznalo pet zemalja članica Unije.
   
  Izvor: Tanjug
  Foto: Tanjug


  PULS NARODA