PRETRAGA

EU TRAŽI DA KOSOVO BRZO NASTAVI DIJALOG S BEOGRADOM

 • r.micanovic
 • 16/12/2014 18:30
 • Pregleda: 254
 • http://rtvpuls.com/vesti/eu_trazi_da_kosovo_brzo_nastavi_dijalog_s_beogradom___/5057
 • BRISEL, 16. decembar - Šefovi diplomatija Evropske unije su danas sa sastanka u Briselu zatražili od novoformirane Vlade Kosova da "brzo nastavi reforme i dijalog s Beogradom na visokom nivou" i da "kao prioritetni zadatak" omogući formiranje specijalnog suda za ratne i zločine trgovine organima na Kosovu.
  Ministri inostranih poslova zemalja EU su u zaključcima rasprave o Zapadnom Balkanu zatržili da vlada u Prištini "kao prioritetni zadatak sprovede političku obavezu o zakonskim izmenama u cilju uspostavljanja specijalnog suda, što nameću nalazi istrage
  Specijalne istražne grupe" Euleksa.
  U završnom dokumentu zasedanja je podvučeno da "Kosovo mora i dalje tesno i efikasno sarađivati s Euleksom i delatno doprinositi punoj i neometanoj primeni obnovljenog mandata" te misije EU na Kosovu.
  "Nužno je da Kosovo održi aktivno i konstruktivno angažovanje u normalizaciji odnosa sa Srbijom, u čemu je ostvaren značajan napredak", ocenili su evropski ministri.
  "Savet ministara će pomno nastaviti da prati dalje angažovanje Kosova ka vidnom i trajnom napretku u normalizaciji odnosa sa Srbijom, uključujući primenu u dobroj veri dosad postignutih dogovora", ističe se u zaključcima.
  Navodi se da je napredak u uređivanju odnosa sa Srbijom ključno načelo za predloženi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU s Kosovom, koji bi bio potpisan "bez prejudiciranja stavova članica EU prema statusu Kosova".
  Na putu ka tom sporazumu Kosovo je sučeljeno s mnogim izazovima, dodali su šefovi diplomatija EU, posebno u pogledu vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala. Izvor: Beta


  PULS NARODA