PRETRAGA

EVROPA NE POMINJE STOLICU U UN ZA PRIŠTINU

 • 24/01/2014 10:18
 • Pregleda: 349
 • http://rtvpuls.com/vesti/evropa_ne_pominje_stolicu_u_un_za_pristinu/3578
 • KOSOVSKA MITROVICA, 24.januar - Ministar zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da o članstvu Prištine u UN nema ni govora i da EU to pitanje ni ne postavlja pred Srbiju."Ni poglavlje 35, ni dijalog sa Prištinom nisu mesta na kojima se rešavaju statusna pitanja, ona se rešavaju na Savetu bezbednosti UN. Srbija neće priznati Kosovo i o tome nema šta da se priča. To naši partneri u EU razumeju i pred nas se to pitanje ne postavlja", rekao je Vulin.
  Na pitanje da li u pregovaračkom okviru EU postoji zahtev da se ne ometa učlanjenje Kosova u UN on kaže da je takvih ideja bilo pre nego što je potpisan Briselski sporazum i da je to Srbija odbila."Takvog stava nema i neće ga biti. U Poglavlju 35 pričali smo o tome kako da se dogovoreno u Briselu sprovede i da bude verifikovano da je primenjeno. Nismo pokretali nove teme, nismo pričali o statusnim pitanjima, a pogotovo nije bilo reči o tome da Kosovo postane član UN. Tu temu će Priština verovatno stalno pokretati, ali ne sa nama i pred nama. Jer zna kakav je odgovor", poručio je Vulin.
  Prema njegovim rečima, u nastavku dijaloga za Beograd će biti izuzetno važno rešavanje pitanja imovine na KiM, kulturnog i crkvenog nasleđa i povratak proteranih Srba."Nije potrebno da EU postavlja uslove ili zahteve, jer je ona neko ko treba da se trudi da život na KiM bude bolji za sve koji tamo žive. Po nama, tri stvari koje sam naveo dovele bi do toga", dodao je ministar.Govoreći o Zajednici srpskih opština, Vulin je istakao da činjenica da će ona imati nadležnosti u oblasti zdravstva, školstva, urbanog planiranja i ekonomskog razvoja govori da to nije NVO, a kako nema zakonodavnu funkciju, samim tim ne može da bude ni Republika Srpska."Upravljački tim izaći će sa statutom ZSO, a onda će se o njemu i predloženim nadležnostima pregovarati. Ali, poslednju reč o statutu daće baš srpske opštine", naveo je Vulin, koji smatra i da eventualni vanredni republički izobori neće omesti formiranje ZSO.
  Povodom ponavljanja izbora u severnoj Mitrovici 23. februara on je rekao da će o novom kandidatu GI "Srpska" za gradonačelnika odlučiti ljudi koji žive na KiM i članovi "Srpske"."Nemojmo da Srbe sa KiM pravimo lutkama, jer su oni samostalni i ti koji izlaze na ove izbore. Obavešten sam o nekim predlozima i mislim da će se vrlo brzo izaći sa konkretnim imenom", rekao je Vulin.Kad je reč o kosovskim parlamentarnim izborima, na pitanje da li je za to da se srpske partije bore za ulazak u kosovski parlament on je rekao da će se o tome razgovarati u Briselu."Treba da vidimo kakvi će biti uslovi i hoće li ostati garantovana mesta. Od toga zavisi hoćemo li pozvati Srbe da izađu na birališta. Srbi na KiM veruju svojoj vladi i bez učešća države Srbije učešće srpske zajednice na centralnim izborima nije moguće", rekao je Vulin.Izvor: Večernje Novosti.
   


  PULS NARODA